Njen stil su laž i manipulacija

Mirjana Kusmuk

- Pravno, za nas formiranje NUN RS ne znači ništa, jer je to samo još jedno od mnogih udruženja novinara u BiH. Ovo je kontinuitet neuspjelih pokušaja da se uništi Udruženje "BH novinari". Prvi takav udar je bio kada su dvije Mire (Kusmuk i Lolić-Močević), po nalogu vlasti u Banjaluci, te vlasnika "Nezavisnih novina" i "Glasa Srpske" Željka Kopanje i direktora Radio-televizije RS Dragana Davidovića, istupile iz Upravnog odbora Udruženja.

Kaže u intervjuu svojoj prijateljici, članici neformalne grupe "sarajevskih vještica" (autorstvo na naziv baštini sarajevska novinarska raja), vječni i profesionalni sekretar i neformalna vlasnica Udruženja "BH novinari" Borka Rudić u tekstu objavljenom pod preuzetim i neznatno modifikovanim naslovom "Njihov stil su laž i manipulacija".

Svima ili široj javnosti poznato je da su Mira Lolić i Mirjana Kusmuk napustile UO Udruženja u aprilu 2006. godine. U saopštenju za javnost koje su izdale 29. aprila kao razlog napuštanja navele su to da je sekretar Udruženja Borka Rudić javno i suštinski privatizovala ovu novinarsku asocijaciju.

- Gospođa Rudić već više od šest mjeseci bez konsultacija sa nama kao članovima Upravnog odbora ovog tijela istupa javno u ime Udruženja, iznosi lične stavove, piše saopštenja za javnost bez konsultacija i saglasnosti - navele su.

Upozorile su da je Rudićeva samoinicijativno i bez njihove saglasnosti alarmirala novinarske asocijacije u svijetu za privatne i političke interese određenih interesnih grupa i pripadnika jednog "sarajevskog novinarskog kruga".

- Smatramo da se propagandom i manipulacijom ne štite prava novinara i razvoj demokratije. U bilo čijoj i kojoj manipulaciji mi nećemo da učestvujemo, ostajući do kraja vjerni profesiji kojom se bavimo. Ne želimo da služimo bilo kojoj političkoj opciji, pa ni onoj za čiji interes očigledno radi generalni sekretar Udruženja "BH novinari" Borka Rudić - istakle su u obrazloženju ostavki.

Povod za odluku Mire L. i Mirjane K. bila je najava održavanja javne debate povodom Dana slobode medija u Sarajevu i Banjaluci na koju nije bio pozvan nijedan od tri člana UO "BH novinara" sa teritorije RS, kao nijedan glavni urednik ili novinar medija iz RS.

- Nama je jasan cilj ove debate, a o njemu svjedoči sastav odabranih. Cilj ovog skupa je da se prikaže da u Republici Srpskoj caruju režimski mediji i da vlada apsolutni medijski mrak. To ne da nije tačno, nego je smišljena laž i manipulacija, iza koje se kriju određene interesne i političke grupacije - zaključile su one u obraćanju javnosti.

To je bio više nego dovoljan razlog da postanu žrtve pokvarene igre i manipulacije u režiji Borke Rudić. Svom prijatelju i tadašnjem direktoru komunikacija OHR-a Frani Marojeviću Borka je odmah sugerisala da ovaj čin dva novinara "gurne" u izvještaj visokog predstavnika za UN u dijelu koji se tiče situacije u medijima u BiH.

Tako su se Mira L. i Mirjana K. obrele na Ist Riveru. U tom prvom izvještaju koji je Valentin Incko podnio UN navedeno je da su "Glas Srpske" i RTRS napustili "BH novinare" što je ni manje ni više nego akt SECESIJE?!

Majstor manipulacija, profesionalni sekretar novinara demokratski čin izlaska dva novinara iz UO predstavila je kao izlazak dvije cijele redakcije iz Udruženja, iako je znala da nijedan novinar "Glasa Srpske" nikada nije ni bio njen drug član.

Mira L. i Mirjana K. postale su tako prvi secesionisti u BiH, a da nisu ni znale šta sanjaju, a šta im se zbiva. Valentin Incko, zbog izvještaja koji je napisala njegova kancelarija i koji je podnio UN tek nekoliko dana po dolasku u BiH, postao je žrtva manipulacije skovane u "Kapućinu". Tačno je da se kasnije neformalno (ali nikada javno) izvinio zbog ove laži, koja je nikada ispravljena ostala kao njegov zvanični Izvještaj o stanju u BiH pohranjena u arhivama UN.

U ispovijesti svojoj prijateljici Borka nastavlja dalje da kazuje da su "dvije Mire" (od kojih je jedna Mirjana) iz UO istupile po nalogu "vlasti u Banjaluci, Željka Kopanje i Dragana Davidovića".

Prešućuje da su tada "zamjenski" novinari RTRS-a (na čijem čelu je Davidović) i "Nezavisnih novina" (čiji vlasnik je Kopanja) popunili upražnjena mjesta "dvije Mire" u UO Udruženja. Kao što prešućuje i to da je taj UO, kao i "jedna Borka", radio nelegalno skoro dvije godine jer im je istekao mandat.

E sada i ludom je jasno da "jedna Borka" laže i ne trepće. Jer kako je moguće da "dvije Mire" (od kojih je jedna Mirjana), koje su se povukle po "naređenju vlasti, Kopanje i Davidovića", u UO zamijene njihove kolege iz RTRS-a i "Nezavisnih"?!

Vječni profesionalni sekretar i neformalna vlasnica Udruženja d.o.o. u ispovijesti svojoj drugarici nastavlja i pripovijeda kako je "drugi pokušaj uništavanja 'BH novinara' u režiji dvije Mire" angažovanje "sarajevskih kvaziintelektualaca i kvazipromicatelja kulture dijaloga da pišu serije tekstova i lažu protiv Udruženja 'BH novinari'".

I budali je jasno da se ovaj dio štiva direktno odnosi na "Glas Srpske" i kolumnu koju za nas piše Sanja Vlaisavljević, direktorka sarajevskog Centra za kulturu dijaloga.

"Sarajevski kvaziintelektualci" po "jednoj Borki" su profesorica filozofije i sociologije u elitnoj Drugoj sarajevskoj gimnaziji Sanja i njen suprug Ugo Vlaisavljević, redovni profesor filozofije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, predavač na Sorboni, donedavni predsjednik PEN-a, jedan od vodećih intelektualaca Evrope.

Previše je, pa i ako dolazi iz usta predavačice "maternjeg jezika" iz Mrkonjić Grada sredinom osamdesetih "prije nego što će se udati za zlosretnog Anđelića u Konjica. Iz nekih razloga Rudićka je u ratnim godinama promovisana u novinara. Nije mnogo vremena prošlo, a Rudićka je izabrana za najnezavisnijeg novinara koji hoda Bosnom i Hercegovinom", (dio iz biografije Borke Rudić preuzet iz kolumne neosporno duhovitog i slobodomislećeg Senada Avdića).

Ali da se vratimo najnovijem uratku dvije druge. Ispovijeda se dalje Borka i veli svojoj medijskoj zaštitnici da je treći pokušaj rušenja Udruženja u režiji "dvije Mire" (od kojih je jedna Mirjana) bio napad na "BH novinare" kada su se angažovali u Koaliciji za REKOM.

Opet laže "jedna Borka". Koaliciju za REKOM, kao i sada Udruženje "BH novinari", napustili su neki važni osnivači zbog pronevjere, manipulacija i utroška novca donatora. REKOM su napustili Istraživačko-dokumentacioni centar Sarajevo (Mirsad Tokača), Helsinški odbor za ljudska prava u RS (Branko Todorović), Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji (Sonja Biserko) i Udruženje Prijedorčanki "Izvor".

Ali da budem iskrena, godi mi ova laž, hrani mi sujetu pa to ti je. Volim da sam moćna da nagovorim Tokaču, Biserko i Todorovića da izađu iz REKOM-a i da još u javnost iznesu teške optužbe o onima koji su ostali. "Šta je dobro? - Sve što jača moć, volju za moć, samu moć u čovjeku".

Ali da se vratimo još malo "jednoj Borki". Kaže negdje pred kraj štiva komesarka "jedna Borka" da "je NUN RS prišao MINORAN broj od 120 članova Udruženja 'BH novinari' iz RS".

Dosadilo mi da ponavljam da laže. Umjesto toga pozivam javno "jednu Borku" da u javnost iznese imena svih članova Udruženja "BH novinari" iz RS koji su bili i ostali da ih zajedno brojimo!

I tako je eto komesarka "jedna Borka" u svom maniru, jezikom politike i ulice, srušila i posljednju dilemu u potrebu postojanja Udruženja "BH novinari" d.o.o. i potvrdila da su davno morali da ga takvog rasture svi koji drže do novinarskog digniteta i profesije.

Parama, donacijama, zloupotrebama, pronevjerama.... neka se bave oni koji su plaćeni da štite zakon. Uz muzički pozdrav "Svi su vaši reketaši".

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana