Ni praznici nisu kao što su bili

Sanja Vlaisavljević
Ni praznici nisu kao što su bili

Prethodni dani obilježeni su brojnim praznicima.

Slavili su ljudi puni dobre volje i radovali se lijepim željama koje su jedni drugima upućivali. Praznična atmosfera uvijek doprinosi pomirenju, ublažavanju tenzija i poštovanju. Međutim, da li je to baš uvijek tako? Gledajući Javni servis Federacije vidjećemo da baš i nije. 9. januar nije datum na koji se blagonaklono gleda u Federaciji. Ali da će baš toga dana biti osuta najgora ratna paljba sa centralnog dnevnika tog javnog emitera malo je ko mogao i pomisliti.

Suđenje u Federaciji

Nekako kada čovjek preživi opsadu i opkoljeno Sarajevo pomisli da je najgora opasnost po sigurno življenje prošla, ali zato se građanski orijentisani nosioci medijske scene u Federaciji pobrinu da pokažu da je opasnost uvijek tu.

Opšte je poznato da je RS za Federaciju nešto najstrašnije što postoji i da tu "nakazu" treba čim prije ukinuti, a do tada u javnosti govoriti i pisati samo najgore kako bi svi bili sasvim sigurni da je RS zona zla. I nije dovoljno toga 9.1.2012. na centralnom dnevniku FTV slušati o tome kako je RS genocidna tvorevina izgrađena "na krvi" nego i da su Srbi praktično oduvijek bili agresivan i nasilnički narod. Ne valja ni Dodik na isti način na koji ne valja Karadžić. Ono što je počeo Karadžić završava Dodik. A tu im se opasno približava i Boris Tadić. A zašto? Prvi je u Hagu i u toku mu je sudski proces. On je ujedno bio i prvi predsjednik RS. Drugi je aktuelni predsjednik RS i istina nije u Hagu, ali mu se svaki dan sudi i presuđuje iz Federacije. On štiti "genocidnu" i pri tome je "slavi" a zaboravlja da nju, posebno oni nacionalno neopterećeni novinari i intelektualci, ne prihvataju. I konačno treći, Boris Tadić, je kriv što je čestitao Dan RS i što održava prijateljske odnose sa tim entitetom BiH. Pokušao je Tadić nešto slično i sa Federacijom, hvalio svoj rodni grad, ali ko bi njemu vjerovao. Zna se ko je njegov otac. Ma onaj Ljuba Tadić intelektualac što u SANU šuruje sa Dobricom Ćosićem. Ćosić je inače intelektualni zločinac koji brani srpski interes i zagovara ga. Pa nam tako novinarka sa FTV poručuje kako "nama neće Tadići" poručivati šta da radimo i koga da volimo!

Škola za Srpčad

Kao da nije bilo dovoljno što je u dnevniku sve najgore nabrojano i rečeno o RS, njenim liderima i ostalima, jer smo odmah potom u ukinutoj, ali za posebne prilike ipak "specijalno" oživljenoj emisiji "60 minuta" saznali još neke važne stvari. Između ostalog, kako na obroncima Sarajeva, odakle je mrski srpski agresor tukao po multikulturnom gradu, pobliže na Palama, postoji škola "Srbija" u kojoj se školuju mala Srpčad, a koju je otvorio Boris Tadić sa Miloradom Dodikom. Problem je što se škola zove "Srbija". Šteta što država Srbija koja je pomogla izgradnju te škole nije, kako veli novinar Sinan Šarić, uložila u izgradnju desetina izgorjelih škola u Federaciji!? Baš šteta što nije uložila. I baš me zanima da li bi se jedna takva škola usred Sarajeva mogla zvati Srbija? Aha, sve bi joj još tepali: Srbijica! Ma dajte, kakva Srbija i kakva mogućnost da se srbijanskim parama izgradi škola u Federaciji. Značilo bi to da takva škola mora biti ama baš multietnička. Ali zato mi imamo malezijske, perzijske, turske, saudijske i druge obrazovne objekte u Sarajevu i okolini. Istina, novinar Šarić i njegov multikulturni i nacionalno neopterećeni urednik Hadžiomerović su znali šta građanima treba plasirati u svom "specijalu". Sve najgore o Srbima od vajkada. Treba toliko zatrovati građane Federacije da nikada i ne pomisle otići do RS, da im se svi Srbi koje znaju zgade i da ih organski preziru. Dakako u te Srbe nisu uključeni Lazović, Pejanović, Vešović, Mijatovićka, Divjak i možda još poneki poslušni sarajevski Srbin koji umiju kada treba da sa gnušanjem govore o RS. Znaju oni sve što treba reći: i da je to nakazna tvorevina. I da je to na krvi stečen komad zemlje. I da se tamo smjenjuju najradikalnije političke struje. Znaju oni da tamo nikada neće biti života za ostale narode osim za Srbe. Znaju oni i da su proveli rat na pravoj strani. Da nije bio građanski rat u BiH nego najgora agresija. Sve oni znaju reći, a što će ih ponovo dovesti na male ekrane javnog servisa i u brojne ankete štampanih medija kada treba pokazivati multikuturu iz Sarajeva.

E pa ako je RS toliko nepodnošljiva tvorevina da je treba svim silama kao u najgoroj ratnoj medijskoj mašineriji rušiti, čemu onda potreba za uspostavljanjem vlasti na državnom nivou? Neka dvije entitetske vlasti sarađuju koliko mogu i narod će biti sretan. Kako onda federalni političari pristaju da participiraju vlasti sa genocidnim potomcima i njihovim ideolozima. Ako je RS genocidna tvorevina, istina prihvaćena u međunarodnim okvirima, pa bogme prihvaćena i potpisima slavnih narodnih vođa, to onda znači ili da ovi koji su je prihvatili podupiru sve moguće fašističke politike Srba svih generacija ili da nešto nije u redu sa medijima u Federaciji koji plasiraju najgoru ratnu propagandu sa javnog servisa. Kako će neko sarađivati sa legitimnim predstavnicima RS i smatrati ih ravnopravnim subjektima političkih dogovora ako se u njima vide zločinci i njihovi jataci? Možda je ipak sasvim u pravu Zlatko Lagumdžija kada o dva entieta u BiH govori kao o Istočnoj i Zapadnoj Njemačkoj.

Drznik Bevanda

Ali da na javnom servisu Federacije nisu samo Srbi sinonim zla govori i nastavak dnevnika 9.1.2012. godine. Nije još ni sjeo u fotelju premijera, a Vjekoslav Bevanda se drznuo da govori protiv FTV i to za Slobodnu Dalmaciju. Drznik jedan. Rekao da su se na FTV novinari okomili na Hrvate i da ih ne predstavljaju u politički korektnom svjetlu. Eh zato ga je ljuta novinarka podsjetila da je zemlju ostavio u dugovima, da je onaj njihov biskup Komarica primio nagradu na Dan RS i tako i sam praktično legitimirao srpska zlodjela. Govorila je još koješta novinarka i u pozadini svog političkog pamfleta puštala Bevandinu sliku kao da je nijem i nepokretan. Nekoliko puta je sugerisala gledaocima da su Čović i svita podržali praznik u RS i čak išli Srbima na noge... A sve to kako bi se stvorio utisak da mračni srpsko-hrvatska savez ruši multikulturnu BiH. Eto, tako FTV po ko zna koji put svoj ideološko propagandni program zvani centralni dnevnik koristi da se na najgori način obračunava sa neistomišljenicima, da potpiruje netrpeljivost prema Srbima, ali ništa manje i Hrvatima te da zloupotrebljava javni medijski prostor za ratnu propagandu. A sve za dobrobit BiH!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Klisurine iz pakla
Klisurine iz pakla
Ozdravljenje društva
Ozdravljenje društva
Kenan, SAD i NATO
Kenan, SAD i NATO
Kineski planovi
Kineski planovi
Dobri smo mi kakvih ima
Dobri smo mi kakvih ima
EU i/ili BRIKS
EU i/ili BRIKS
Prošli su aprili
Prošli su aprili
Ahilove pete NATO saveza
Ahilove pete NATO saveza
Terorizam
Terorizam
Litijum
Litijum
Strateško planiranje
Strateško planiranje
SAD i NATO
SAD i NATO
Godine čekanja
Godine čekanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana