KOMENTAR: Treći svjetski rat

Emil Vlajki

"Samo da rata ne bude

Ludila među ljudima

Veliki nude zablude

Plaše nas svakim čudima

I svakoj bajci naude

Da rata ne bude"

 

Tragično je to reći i priznati, ali 'zažalit ćemo za Klintonovom'. Druga osoba koja se nikada nije bavila politikom i upala je u nju kao "slon u stakleniku" postala je predsjednikom bez ikakve personalne moći i talac je američkih "jastrebova" kojima je vođenje nuklearnog rata sa Rusijom obsesija. Drugim riječima, Treći svjetski rat, postao je ovih dana stravična i realna mogućnost, a rezultat je zapadne smrtonosne geopolitike koja se u ovom času sprovodi na planetarnom nivou.

Već šezdesetih godina prošlog stoljeća, treći svjetski rat zamalo je bio započeo i nije se desio samo zahvaljujući mudrosti bivšeg sovjetskog čelnika Hruščova, koji je odustao od instaliranja raketnog sistema na Kubi, s tim da su SAD morale povući interkontinentalne rakete iz Turske uperene prema SSSR-u.

Nakon što se Rusija povukla u toku kubanske krize, Zapad, sa SAD na čelu, priglupo je to shvatio kao svoju pobjedu i za čitavo vrijeme hladnog rata nastavio je zveckati oružjem, smatrajući da se Rusija (s pravom) boji nuklearne konfrontacije, gdje ne bi bilo pobjednika i gdje bi čovječanstvo bilo uništeno. Smrtonosna prepotencija Zapada posebno je narasla u doba raspada socijalističkog bloka kojeg je izazvao zasigurno najnesposobniji političar u svjetskoj historiji, Gorbačov. U tim trenucima, Bush – otac, tadašnji predsjednik SAD, pobjedonosno je najavio "novi svjetski, američki, poredak", kojeg su "naučnici" na Zapadu nazvali 'globalizacijom'.

Misleći da vladaju svijetom i da im nitko ništa ne može, Ameri su uništili međunarodno pravo svojom samovoljom i bahatošću, sijući teror po svijetu vojnim, političkim i ekonomskim intervencijama. Pri tom su imali tri prioritetna cilja: staviti pod kontrolu najvažnije energetske i mineralne resurse planete, dominirati glavnim geostrateškim područjima i nuklearno opkoliti Rusiju, implantirajući se u njenim susjednim državama. U svojim akcijama, najviše su uništavali muslimane na Bliskom i Srednjem istoku, imajući za obrazac Hantingtonovu teoriju o sukobu kršćanske i islamske civilizacije. Međutim, "da se Vlasi ne dosjete", oni su uništavanje i okupaciju islamskih država "kompenzirali" podrškom radikalnim islamskim pokretima na Balkanu, prvenstveno na račun Srba i Hrvata.

Krajnje makijavelistički, SAD su natjerale NATO istočnoevropske zemlje da prihvate instaliranje američkog nuklearnog potencijala, koji je eufemistički nazvan "antibalističkim štitom" i službeno se sastoji od radarskih sistema i raketa za presretanje neprijateljskih projektila, a (tajno) uključuje dodatni nuklearni arsenal, što je ravno stavljanju noža pod grlo Rusiji.

Ali, ovoga puta na čelu Rusije nisu ni nesposobni Gorbačov, ni alkoholičar Jeljcin, već jedan od najvećih ruskih državnika svih vremena Putin. On je, nakon niza, na brzinu insceniranih, apsurdnih, lažnih afera na račun Ruske federacije, rekao Zapadu: "Dosta".

Zajedno sa ovim, a vidjevši sadašnju situaciju u Ukrajini u kojoj se vodi građanski rat, te intervenciju, pored američke, ruskih vojnih snaga u Siriji, oružani sukobi u spomenutim neuralgičnim točkama prijete da se pretvori u nuklearni rat Zapada i Rusije.

U ovom času, Amerikanci, koji ne mogu podnijeti činjenicu da više nisu prva svjetska velesila, žele, kao mala djeca, da svima pokažu da to nije tako. Hoće da raskomadaju Tursku, Irak i Siriju žrtvujući Kurde. Bez odobrenja Savjeta bezbjednosti, pokrenuli su svoja najmoćnija oružja protiv ruskih baza u Siriji. Rusija je odlučna da tako nešto ne dozvoli. Ako stvar eskalira, slijedi uništenje planete. SAD mogu uništiti zemaljsku kuglu 15 puta, a Rusi deset puta.

Molimo Boga, a uzdajmo se u mudrost Putina, da se to ne desi. Žalosno je reći, ali bi najmanje štete bilo ako bi se sukob, bez upotrebe nuklearnog oružja, ograničio samo na Siriju. To je, s obzirom da se vojna konfrontacija Rusa i Amerikanaca više ne da izbjeći, "najbolji" mogući scenario. O ostalim scenarijima ni ne treba razmišljati, jer, jednostavno, ako se oni dese, na zemljinoj kugli više nikoga neće biti da o bilo čemu razmišlja.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana