Kineski odgovor na promjene

Đi Ping

Narod svijeta je krvavim borbama izvojevao pobjedu nad fašizmom prije 77 godina te je otvoreno novo poglavlje mira i razvoja.

 Danas se čovječanstvo suočava sa izazovima velikih promjena, kao i pandemije neviđene u stoljeću. Svijet je ušao u fazu promjene dok znatno rastu nestabilnost i neizvjesnost. Kao odgovor, kineski predsjednik Si Đinping je predložio Inicijativu za globalnu bezbjednost (GSI) u svom govoru na otvaranju Godišnje konferencije Boao foruma za Aziju 2022. Ova Inicijativa daje eksplicitne odgovore na pitanja našeg vremena, kao što su kakav koncept bezbjednosti je svijetu potreban i kako zemlje mogu postići zajedničku bezbjednost, te predstavlja živu praksu koncepta “Društva zajedničke budućnosti za cijelo čovječanstvo” u oblasti bezbjednosti.

GSI je utemeljena na “šest obaveza”, kako slijedi: ostati predan viziji zajedničke, sveobuhvatne, kooperativne i održive bezbjednosti; ostati predan poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja, podržavati nemiješanje u unutrašnje stvari; ostati predan poštivanju ciljeva i načela Povelje UN, odbaciti hladnoratovski mentalitet, suprotstaviti se unilateralizmu i reći ne grupnoj politici i blokovskoj konfrontaciji; ostati predan ozbiljnom shvatanju legitimnih bezbjednosnih briga svih zemalja, podržavati načelo nedjeljive bezbjednosti, izgraditi uravnoteženu, efikasnu i održivu bezbjednosnu arhitekturu i suprotstaviti se potrazi za vlastitom bezbjednošću po cijeni bezbjednosti drugih; ostati predan mirnom rješavanju razlika i sporova između zemalja kroz dijalog i konsultacije; ostati predan održavanju bezbjednosti u tradicionalnim i netradicionalnim domenima, te zajedno raditi na regionalnim sporovima i globalnim izazovima kao što su terorizam, klimatske promjene, sajberbezbjednost i biobezbjednost.

Kao što je konstatovao predsjednik Si, zemlje širom svijeta su poput putnika na istom brodu koji dijele istu sudbinu. Da bi brod mogao ploviti kroz oluju, prema svijetloj budućnosti, svi saputnici moraju ujediniti snage. Pomisao na bacanje bilo koga u more jednostavno nije prihvatljiva. Međutim, neke zemlje, tvrdoglavo se držeći zastarjelog načina razmišljanja hladnoratovske konfrontacije, opsjednute su izgradnjom ekskluzivnih, malih krugova i blokova. One teže unilateralizmu u ime multilateralizma i praktikuju hegemoniju pod krinkom demokratije. Ti su postupci ozbiljno potkopali međunarodni bezbjednosni poredak i pogoršali nedostatak u upravljanju globalnom bezbjednošću. Trenutno je oporavak globalne ekonomije i dalje spor, uz sve veći inflatorni pritisak, ali određene zemlje bezobzirno uvode jednostrane sankcije, praktikuju jurisdikciju u drugoj zemlji. One prenaprežu koncept nacionalne bezbjednosti kako bi zaustavile ekonomski i tehnološki napredak drugih zemalja. To je pogoršalo život ljudi širom svijeta, posebno onih u zemljama u razvoju.

Bez obzira na sve, Kina će čvrsto podržavati autoritet i status UN i zajednički praktikovati istinski multilateralizam, držati se opšteg smjera promicanja pregovora za mir i zajednički istraživati politička rješenja na goruća pitanja i uspostaviti ravnotežu između razvoja i bezbjednosti, te zajednički doprinositi snažnom oporavku svjetske ekonomije. GSI je predložena kako bi se zadovoljila najurgentnija potreba međunarodne zajednice za održavanjem svjetskog mira i sprečavanjem sukoba i ratova, kako bi se ispunile zajedničke težnje svih zemalja ka multilateralizmu i međunarodnoj solidarnosti i kako bi se ispunila zajednička želja svih naroda za zajedničkim radom na prevladavanju poteškoća i izgradnji boljeg svijeta nakon pandemije. Stoga ima praktičan značaj.

Kao kineski narod, narodi i građani BiH imaju gorko iskustvo sa ratom i dobro razumiju filozofiju da stabilnost zemlji donosi prosperitet, dok nestabilnost vodi zemlju u siromaštvo, stoga jako njeguju mir i stabilnost koji nisu lako stečeni. Od uspostave diplomatskih odnosa između Kine i BiH, naše dvije zemlje su ostvarile dobru vojnu i bezbjednosnu saradnju. Razmijenili smo posjete više vojnih delegacija. Kina je pružila BiH vojnu pomoć u tri kontingenta. Do sada je više desetina vojnih oficira, vojnika i policajaca iz BiH putovalo u Kinu na razmjenu. Kineska strana je spremna da prilikom implementacije Inicijative za globalnu bezbjednosti nastavi saradnju sa bh. stranom kako bi se doprinijelo usavršavanju upravljanja globalnom bezbjednošću i očuvanju mira i stabilnosti na svijetu.

Piše: Đi Ping, ambasador NR Kine u BiH

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana