Golubovi i jastrebovi

 Srđa Trifković
Golubovi i jastrebovi

Zapad bi trebalo da razmotri kako da odgovori na potrebe Rusije za bezbednosnim garancijama za okončanje rata u Ukrajini, rekao je nedavno francuski predsednik Emanuel Makron.

- To znači da je jedna od suštinskih tačaka kojima moramo da se pozabavimo, kao što je predsednik Vladimir Putin uvek govorio, strah da će NATO doći pred njegova vrata i raspoređivanje oružja koje bi moglo da ugrozi Rusiju - rekao je Makron.

Makronova izjava je imala smisla: strepnja Rusije da će NATO doći do svoje ranjive jugozapadne granice u samom je središtu rata, koji je mogao biti izbjegnut da su SAD pristale da Ukrajina postane neutralni tampon između zapadne alijanse i Ruske Federacije. Ipak, njegova izjava izazvala je hor kritika onih koji veruju da Rusija može i treba da bude poražena i da Moskvi ne treba nuditi nikakve ustupke. Makron je, takođe, bio kritikovan zbog toga što je rekao da Rusiju ne treba ponižavati, te kako bi se, kada borbe prestanu, moglo pronaći diplomatsko rešenje.

Blokade

Od većeg značaja za rat bio je sastanak ministara finansija i privrede EU u Briselu 6. decembra, kada je Mađarska blokirala paket kredita, vredan 18 milijardi evra za Ukrajinu. Mađarski premijer Viktor Orban je insistirao da “nema veta, nema ucene”, ali se taj potez naširoko smatra delom pokušaja vlade u Budimpešti da odmrzne 7,5 i 5,8 milijardi evra koji su blokirani zbog navodnih kršenja vladavine prava od strane Mađarske i njenog neuspjeha da se uhvati u koštac s korupcijom.

Spor odražava već postojeće razlike između Orbana i nekih njegovih partnera oko podrške Ukrajini. Mađarska od 2018. blokira političke sastanke na ministarskom nivou između NATO-a i Ukrajine u znak protesta zbog kršenja prava etničkih manjina od strane Kijeva, posebno zbog ograničavanja njihovog prava da se obrazuju na svom maternjem jeziku.

Stav Mađarske o samom ratu sažeo je Orban prošlog jula: fokus Zapada “ne bi trebalo da bude na pobedi u ratu, već na pregovorima o miru i davanju dobre mirovne ponude”. Zadatak EU nije da stane uz bok ni Rusima ni Ukrajincima, nastavio je, već da stane između Rusije i Ukrajine. “Sankcije i isporuke oružja neće dovesti do rezultata”, ponovio je Orban u avgustu. “Kada neko požuri da gasi vatru, ne nosi sa sobom bacač plamena”.

Takve stavove dominantni politički establišment u Evropi smatra jeretičkim. Danijel Freund, njemački poslanik Zelenih u Evropskom parlamentu, rekao je da mađarski veto na paket zajma za Ukrajinu predstavlja “potpunu eskalaciju” od strane Orbana i pozvao je da se sredstva EU za Mađarsku ukinu. Međutim, malo je verovatno da će se to dogoditi, jer Nemačka neće biti voljna da ide tako daleko u suprotstavljanju važnom ekonomskom partneru. Mađarska i ostale tri zemlje Višegradske grupe (Poljska, Češka i Slovačka) predstavljaju jedno od glavnih nemačkih izvoznih tržišta i proizvodnih centara u Evropi. Nemačka ima dodatni motiv da smiri Orbana i tako brzo obezbedi paket pomoći Ukrajini. On se ogleda u izbegavanju nezadovoljstva Vašingtona zbog kontinuiranog neuspeha Nemačke da dostigne dva odsto BDP-a za odbranu.

Sankcije i mete

Dok energetska kriza nastavlja da onesposobljava evropske ekonomije, EU, G7 i Australija objavili su da nameću ograničenje cene ruske nafte od 60 dolara po barelu. Ograničenje bi trebalo da se sprovede tako što će zapadne osiguravajuće kompanije učiniti nezakonitim da osiguravaju tankere koji prevoze rusku naftu ako je prodata za više od 60 dolara po barelu, što je oko 25 dolara ispod trenutnih globalnih cena. Kao odgovor na manevar povećanja cena, Moskva je odmah objavila da neće prodavati naftu ispod tržišne cene. U međuvremenu, Kina i Indija ignorišu ova ograničenja i razvijaju nove aranžmane osiguranja koji će samo dodatno narušiti zapadnu dominaciju nad globalnom pomorskom industrijom.

U narednim mesecima tržišna cena će ostati znatno iznad 60 dolara po barelu. Rusija će odbiti da prodaje svoju naftu zemljama koje podržavaju ova ograničenja, a EU će biti prisiljena da je nabavlja iz drugih izvora, verovatno po mnogo višim cenama. S obzirom na to da Saudijci podržavaju Rusiju i odbijaju povećati proizvodnju, može doći do nestašice nafte i povećanih inflatornih pritisaka unutar EU. Uvođenje gornje granice cene još je jedna mera koju je usvojila EU koja će više naštetiti njenim zemljama nego Rusiji. Sprovođenjem sankcija koje su imale minimalan efekat na njihovu metu, Evropljani nastavljaju da uništavaju sebe.

Vojni kompleks

Pitanje kada i kako pritisnuti Ukrajinu da okonča rat može stvoriti određene razlike u mišljenju i unutar Bajdenove administracije. General Mark Majli izrazio je sumnju da li Ukrajina može povratiti kontrolu nad teritorijama koje je izgubila nakon 24. februara. Navodi se i da američki savetnik za nacionalnu bezbednost podržava sporazum s Moskvom koji ne bi nužno podrazumevao vraćanje cele teritorije pod ruskom kontrolom pod vlast Kijeva.

Važnost održavanja direktnih kanala komunikacije sa Moskvom postala je evidentna prošlog meseca, kada je kijevski režim tvrdoglavo odbacio dokaze da projektil koji je pao u istočnu Poljsku i ubio dva čoveka nije ispalila Rusija, već ukrajinska vojska. Zelenski je zapravo pozvao na potpunu eskalaciju opisujući incident kao “ruski napad na kolektivnu bezbednost u evroatlantskom regionu”.

Vašington, međutim, ipak ostaje i dalje ratoboran, a Bela kuća traži od Kongresa dodatnih 38 milijardi dolara pomoći Ukrajini. Vojna komponenta ovog paketa bi više nego udvostručila celokupnu američku potrošnju od početka sukoba pre deset meseci. Što je još važnije, u oktobru je senatski odbor za oružane snage podneo svoj izmenjeni nacrt Zakona o odobrenju nacionalne odbrane za 2023. kojim bi se uspostavio “hitni” višegodišnji plan za dodelu velikih ugovora za “Lokid Martin”, “BAE sistems” i druge kompanije, koje treba da proizvode oružje za Ukrajinu, ali i popunu američkih i zaliha “stranih saveznika i partnera”. Amandman na zakon bi omogućio Pentagonu da dodeli nekonkurentne ugovore bez ponuda proizvođačima oružja. Može se gotov sa sigurnošću predvideti da će, suočen s perspektivom beskrajnih milijardi nekonkurentnih ugovora bez ponuda, vojno-industrijski-kongresni kompleks prevladati Makronovim zdravim razumom, Orbanovim sumnjama, Majlijevim realizmom i američkim interesima. Taj kompleks će biti više nego zadovoljan da nastavi borbu protiv Rusije do poslednjeg ukrajinskog vojnika i do poslednjeg Evropljanina ekonomski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Klisurine iz pakla
Klisurine iz pakla
Ozdravljenje društva
Ozdravljenje društva
Kenan, SAD i NATO
Kenan, SAD i NATO
Kineski planovi
Kineski planovi
Dobri smo mi kakvih ima
Dobri smo mi kakvih ima
EU i/ili BRIKS
EU i/ili BRIKS
Prošli su aprili
Prošli su aprili
Ahilove pete NATO saveza
Ahilove pete NATO saveza
Terorizam
Terorizam
Litijum
Litijum
Strateško planiranje
Strateško planiranje
SAD i NATO
SAD i NATO
Godine čekanja
Godine čekanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana