Danas slavlje, sutra rad

GS
Danas slavlje, sutra rad

Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto u svim našim srcima. Zemlja je i u samom srcu evropske istorije, po svojim dostignućima, ali i nekim od najtragičnijih trenutaka ovog kontinenta. Kao ambasadori zemalja EU, ponosni smo što radimo ovdje i svi vjerujemo da zemlja i njeni građani treba da imaju svoje mjesto u EU.

Približavanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji je od posebnog značaja. Kontinuirano radimo na zajedničkoj i mirnoj budućnosti, u kojoj svi Evropljani zadržavaju vlastiti identitet i dodaju mu evropski sloj. Malo je mjesta u Evropi gdje su ti ideali relevantni onoliko koliko su relevantni u Bosni i Hercegovini.

Ideali utkani u samu Evropsku uniju jesu vizija koju dijeli većina građana Bosne i Hercegovine. Ljudi žele vidjeti kraj podjelama, mentalitetu gdje je nečiji gubitak moj dobitak i kraj korupcije. Žele jednakost pred zakonom, zaštitu njihovih prava i bolja radna mjesta, zdravstvenu zaštitu i obrazovanje.

Kandidatski status je signal da EU i njene države članice dijele vaše nade. Ali kandidatski status treba da bude i novi podsticaj za vaše izabrane lidere da s novim zamahom sprovedu reforme potrebne za pristupanje EU. Bosna i Hercegovina je još daleko od ispunjavanja kriterijuma neophodnih za članstvo u EU i nužne su značajne reforme kako bi zemlja ispunila svih 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije po zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Samo to će omogućiti da se zadovolji naredna prekretnica na evropskom putu - otvaranje pristupnih pregovora.

EU je sada otključala vrata članstvu, ali nove vlasti moraju pokazati dovoljno volje da otvore vrata reformama. Odluka o kandidatskom statusu je stoga i zadatak novim vlastima da djeluju energičnije i svrsishodnije, što je i te kako nužno. I pored određenog napretka kojem smo svjedočili u ispunjavanju zahtjeva EU, poput usvajanja revidirane Strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina, izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama, usvajanja nove Strategije o migracijama i azilu i uslova za uspostavljanje Kontakt tačke za Evropol, moglo se još i mnogo više.

Stoga nam je zadovoljstvo vidjeti da je obnovljen zamah nakon preporuke o kandidatskom statusu, uz želju za brzo formiranje vlasti na reformskim osnovama. Istinski želimo da BiH postane ravnopravna članica naše Unije. A za to nam je potrebno da BiH uradi svoj dio posla.

EU i njene države članice kontinuirano su se pokazale kao odani i dosljedni prijatelji Bosne i Hercegovine, od perioda poslijeratne obnove, preko razornih poplava 2014. godine, pa sve do pandemije i sada tokom trenutne energetske krize, gdje će naš Energetski paket od 70 miliona evra obezbijediti podršku za najugroženije porodice u BiH i podržati zemlju u tranziciji ka većoj energetskoj održivosti.

Danas dijelimo vašu radost zbog odluke Savjeta o kandidatskom statusu, a već sutra naporan rad mora početi. Potrebno je brzo formiranje novih vlasti, usaglašavanje ambicioznih reformskih programa kojima se realizuju svi zahtjevi EU i jačanje ekonomije.

Spremni smo podržati sve aktere koji su voljni dati svoj doprinos ovom cilju. Ostvarimo ovo zajedno.

Zajednička kolumna šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH sa šefovima misija zemalja članica EU u BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Prljave igre
Prljave igre
Kuda ide čovječanstvo
Kuda ide čovječanstvo
POGLEDI Ukrajina
POGLEDI Ukrajina
Usidrana BiH
Usidrana BiH
POGLEDI Pogled unazad
POGLEDI Pogled unazad
Kisindžerov plan za mir
Kisindžerov plan za mir
POGLEDI Robovi kvota
POGLEDI Robovi kvota
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana