Zbog smrtonosnog premlaćivanja Brune Rolda Borisu Zoriću i Slobodanu Krnetiću ukupno 12 godina robije

Nebojša Tomašević
Zbog smrtonosnog premlaćivanja Brune Rolda Borisu Zoriću i Slobodanu Krnetiću ukupno 12 godina robije

BANjALUKA - Boris Zorić (33) i Slobodan Krnetić (33) osuđeni su u banjalučkom Okružnom sudu na ukupno 12 godina zatvora zbog ubistva poznanika Bruna Rolda.

Krnetić je osuđen na osam godina, a Zorić na četiri godine zatvora jer je utvrđeno da je krivično djelo počinio u stanju bitno smanjene uračunjivosti. Zoriću je izrečena kazna ispod zakonskog minimuma, a on će biti upućen na čuvanje i liječenje od zavisnosti u Zavod za psihijatriju na "Sokocu".

Ukoliko liječenje bude trajalo krađe od kazne, ostatak će provesti u zatvoru.  Prema presudi Zorić i Krnetić su zločin počinili 25. novembra lani zajedno sa Radom Drljačom koji je priznao krivicu i  osuđen na 15 godina robije. Sud je pomenuti dvojac osudio za blaže krivično djelo  odnosno za ubistvo umjesto za teško ubistvo kako ih je teretila optužnica. Sudija Branimir Jukić istakao je da je vijeće izmijenilo pravnu kvalifikaciju jer nisu nađeni elemenati da su optuženi počinili teško ubistvo.

- Nije utvrđeno da su postupali bezobzirno niti je bilo uznemirenja javnosti. Djelo je počinjeno sa eventualnim, a ne direktnim umišljajem. Optuženi i žrtva su se poznavali i između njih jer izbio sukob jer Rold nije nabavio neke tablete. Sud je našao dokaze da su počinili ubistvo, a tu činjenicu između ostalog potvrđuje i DNK vještačenje kojim je utvrđeno da su tragovi krvi žrtve nađeni na odjeći optuženih - pojasnio je sudija Jukić.

Rold je ubijen u napuštenoj kući u banjalučkoj ulici Vase Glušca, koja je vlasništvo Ivice Pezića. Tu su ga brutalno pretukli Zorić i Krnetić zajedno sa Drljačom koji ga je kasnije zaklao nožem. U presudi se navodi da su oni premlaćivanjem žrtvi nanijeli povrede opasne po život koje su zajedno sa ranom koju mu je nanio Drljača dovele do smrti. Sudija Jukić je rekao da je utvrđeno da je prvi udarac Roldu nanio Krnetić, da bi mu se ostali pridružili u mlaćenju žrtve.

- Roldu su vezali noge i  Zorić ga je držao dok su ga Drljača i Krnetić vezali maramom. Krnetić je potom uzeo kuhinjski nož i prišao Roldu govoreći mu da će ga zaklati. Odustao je i nož ostavio na sto, ali ga je zatim uzeo Zorić te prišao Roldu, prislonio mu oštricu na vrat uz istu prijetnju, ali i on je odustao. Nož je  uzeo Drljača i ubo Rolda u vrat i ubio ga - navedeno je u presudi.

Drljača je  zapalio spužvu kreveta na kojem je ležao ubijeni Rold. Usljed požara tijelo žrtve je ugljenisano, a vatra se proširila na kuću koja je oštećena.

Pritvor

Sudsko vijeće je nakon izricanja presude produžilo pritvor osuđenim Borisu Zoriću i Slobodanu Krnetiću.

Pritvor im je produžen zbog bojazni od bjekstva, a Zoriću i zbog opasnosti da će ponoviti krivičo djelo i činjenice da je zavisnik od opijata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana