Vrhovni sud Srpske odbacio žalbu Okružnog tužilaštva Doboj: Mladić iz Zavidovića oslobođen optužbi za obljubu djevojčice

Nebojša Tomašević
Foto: rhovni sud Srpske

BANjALUKA - Mirza Marušić (21) iz Zavidovića u Vrhovnom sudu Republike Srpske pravosnažno je oslobođen optužbi da je učestvovao u obljubi trinaestogodišnje djevojčice na Ilindanskom zboru u dobojskom selu Kožuhe.

Sekretar Vrhovnog suda Republike Srpske Jelena Despotović pojasnila je da je vijeće odbilo kao neosnovanu žalbu dobojskog Okružnog tužilaštva.

- Potvrđena je presuda Okružnog suda u Doboju kojom je optuženi oslobođen krivice - rekla je Despotovićeva.

U ovom slučaju za obljubu djevojčice na po osam godina zatvora ranije su pravosnažno osuđeni Elmedin Talić i Adnan Hasanović iz Zavidovića. Njima je ova presuda izrečena u julu 2019. godine nakon što je Vrhovni sud RS odbio žalbe odbrane i potvrdio prvostepenu presudu. 

Tada je i uvažena žalba Marušića, a predmet protiv njega vraćen je na novo suđenje tokom kojeg je odbrana dokazala da nije kriv.

Zbog ovog slučaja naknadno je u dobojskom Okružnom sudu na osam godina osuđen i Irnes Bajrić koji je nakon zločina otišao u inostranstvo i bio nedostupan organima gonjenja. 

Zločin se dogodio u avgustu 2017. godine tokom Ilindanskog zbora u dobojskom selu Kožuhe. Optuženi su radili u luna-parku na ringišpilu, na kojem su prodavali karte za vožnju. 

U presudi protiv osuđenih Talića, Hasanovića i Bajrića je navedeno da su žrtvu upoznali još 2016. godine na istom mjestu te da su znali da ide u šesti razred osnovne škole. 

Navodi se i da ih je vlasnik luna-parka upozoravao da "ne petljaju sa balavicom" i da je pokušavao da ih odvrati od neprimjerenog odnosa s djevojčicom riječima: "Koliko godina, toliko zatvora". 

Inače, cijeli slučaj je otkriven tek nakon što je djevojčica posumnjala da je trudna te se povjerila u školi koju pohađa. Ispostavilo se da nije bila u drugom stanju, ali je pokrenuta istraga i trojica osumnjičenih uhapšeni su u aprilu 2018. godine. 

Tada su svi uhapšeni, osim Bajrića, koji je bio nedostupan istražnim organima, jer se nalazio na privremenom radu u inostranstvu. 

Za njim je raspisana Interpolova potjernica, na osnovu koje je uhapšen i izručen pravosuđu BiH. Bajrić je u dobojskom Okružnom sudu osuđen u novembru 2019. godine.

TRI SUĐENjA

Mirza Marušić je pred sudije dobojskog Okružnog suda izlazio dva puta, a prvobitno je bio osuđen na osam godina robije. 

Tu presudu ukinuo je Vrhovni sud Republike Srpske i vratio na novo suđenje tokom kojeg je oslobođen krivice.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana