Suđenje za ubistvo Slaviše Krunića: Gajić otkrio detalje o kretanju gazde

Nebojša Tomašević
Foto: Skrinšot/Arhiva

BANjALUKA  - Bivši radnik Agencije "Sektor Sekjuriti" Rodoljub Gajić u istražnom postupku je ispričao da je Željku Kovačeviću rekao u kom periodu će  njegov gazda Slaviša Krunić biti kod svoje vikendice u Glamočanima i kakov je njegovo obezbjeđenje, ali da nije znao da će biti se desiti ubistvo.

U tom iskazu je potvrdio da se kobnog dana kada se desilo ubistvo 22. aprila 2019. godine sastao Kovačeviću koji ga je pitao Je li gore?, a on mu je rekao da jeste. Pojasnio je da je znao da ga pita da li je Krunić na vikendici, ali da nije znao šta će se desiti.

Gajićev iskaz pročitala je tužilac Snježana Petković u banjalučkom Okružnom sudu, kao i iskaze druga dva optužena Benedija Đukanovića (54) i Emilija Baldu (54). Gajića republičko tužilaštvo tereti za pomaganje u ubistvu Krunića i člana njegovog obezbjeđenja Žarka Pavlovića, Đukanovića i Baldu  za organizovanje zločina. Kovačević je ubijen tokom tog zločina u razmjeri vatre sa obezbđenjem Krunića.

Gajić je u iskazu, koji je pročitan u sudnici,  rekao da Kovačevića zna 10 godina i da je od njega pozjamio 700 KM na kamatu da vrati kockarske dugove.

- Prije nego je Kovačević otišao u zatvor od njega sam posudio novac. Kada je izašao sastali smo se i pitao me za dug i tada je prvi put pomenuo Krunićevu vikendicu i pitao me imaju li gore kamere te dodao da je vidio da ima jedna Pitao sam ga zašto me pita to, on rekao tek onako -rekao je u Gajić.

Prema njegovim riječima iz iskaza,  nakon toga su se  opet sastali i on je Kovačeviću  uspio da vrati 300 KM.

- Tada mi je rekao da viđa Krunića u "Moretiju" i pitao da li on ide gore, te ko ga prati i imaju li oružje. Kazao sam mu da Krunić zna često otići u tu kafanu te  mu rekao koliko ljudi ga prati i da nose oružjke. Početkom aprila 2019. godine smo se opet sastali i Kovačević me pitao kda će porodica Krunić biti u vikendici, ali sam mu odgovorio da ne znam i da sam samo čuo da njegova supruga priča da će gore biti sedam do deset dana-kazao je Kovačević

On je u tom iskazu istakao da mu je tada Kovačević rekao da mu je to bitna informacija i da će mu oprostiti dug i počasitit ga, te da o tome ništa ne priča jer ode glava obojici. Gajić je rekao i da je zaključio da će nešto nažao biti učinjeno Kruniću, ali o tome nije pričao nikome.

- Kovačevića sam nakon tog sastanka zvao telefonom iz kafića "Dionis" i rekao da će porodica Krunić ići na vikendicu.

Gajić je u  iskazu još rekao da mu je žao svega i da je svjstan da je doprinio ubistvu, te da se kaje što je dao informacije Kovačeviću i što nije ništa rekao nikome.

- Nisam znao da će biti Krunić ubijen. Tek kada me kolega Željko Milašinović 22. aprila oko 23 časa obavijestio da se desilo ubistvo shvatio sam zašto me Kovačević sve ispitivao-rekao je u iskazu Gajić. Đukanović i Baldo su, kako je pročitala tužilac, negirali da imaju veze sa ubistvom.

Oba su u iskazima kod tžioca ispričali da su kobne večeri 22. aprila bili zajedno sa Kovačevićem u kafiću "Pink" u Glamočanima. Benedi je kazao da je njega Željko Kovačević nakon sjedeljke povezao kući, ali ga je odvezao samo do Zalužana, a on je autobusom otišao za Bralovce.

- Rekao mi je da se mora sa nekim naći u Zalužanima i stali smo kod pošte. Kovačević je izašao iz auta i prišaovozilu "volksvagen tuiguan" u kome su bila dva čovjeka,. Razogor nije bio prijatan jer je jedan na njea galamiio-rekao je Benedi u svom iskazu.

Baldo je rekao da je Kovačevića upoznao u KPZ Tunjice i da se preko njega i upoznao sa Benedije s kojim se ne druži niti ima njegov broj. On je u iskazu  takođe negirao da ima bilo kakve veze s ubisvom Krunića. Između opstalog rekao je da je kobne večeri 22. aprila bio s njima u "Pinku" ali da je nakon rastanka otišao kući u Laktaše nakon čega se vraćao po suprugu u kafe "Alabama". Istakao je da benedi i Kovčević nisu pred njim pričali o Kruniću.

Kunić i njegov član obezbjeđenja Pavlović ubijeni su 22. aprila 2019. godine u blizini Krunićeve kuće u Glamočanima, kod Laktaša. Optužene trete i za pokušaj ubistva Krunićevog vozača Gorana Ilića koji je ranjen u napadu. Đukanovića i Baldu terete da su zajedno sa ubijenim napadačem Željkom Kovačevićem organizovali i pripremili zločin. Gajića terete za pomaganje jer je odao informacije o kretanju svog gazde i obezbjeđenju u zamjenu za oprost duga.


PRIMJEDBE

Gajićev branilac Marinko Brkić prigovorio je čitanju njegov eizjave te rekao da je ona uzeta nezakonito jer je zašpisnik tipski, jer je uzet bez izabranog branioca. Brkić je istakao da iskaz potvrđuje da njegov klijent nioje planirao ubistvo niti znao da će se to desiti. Istakao je da Gajić nije za advoakta izabrao Aleksandru Metlić već da mu je nju policija odbarala.  Brkić je nakon čitanja iskaza odlučio da Gajić bude saslušan u sudnici na okolnosti kako je uhapšen i ispitan.

Tokom suđenja Brkić je isticao i da Gajić nije odbarao advokata Metlić niti je to učinila njegova porodica, pa je taj advokat nezakonito postavljena.

Sud je odbio sve prigovore advokata Brkića.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana