Suđenje za ubistvo Slaviše Ćuluma: DNK trag sa grane pripada Kinezu

Nebojša Tomašević
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Biološki trag tri osobe, među kojima je najizraženiji DNK optuženog Siniše Šakića Kineza (36), nalazi se u uzorku koji je vještačio Biološki fakultet u Beogradu, a koji je izuzet sa grane sa mjesta ubistva Slaviše Ćuluma.

Ovo je utvrdio vještak odbrane molekularni biolog Oliver Stojković koji je u banjalučkom Okružnom sudu prezentovao vještačenje na suđenju Šakiću, koga terete za ubistvo Ćuluma. Stojković je u sudnici pojasnio da je analizirao uzorak koji je mu je dostavio Biološki fakultet i koji je nazvao “trag 51” te je dobijene rezultate poredio sa nespornim DNK optuženog.

- Analizom uzorka, odnosno traga 51, nađen je miješani DNK trag tri osobe od kojih je najmanje jedna muška. Većinska komponenta u tom miješanom tragu podudara se sa DNK od Šakića - kazao je Stojković, koji je šef DNK laboratorije u Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Vještak je na pitanje advokata odbrane Željka Šurlana kazao da postoji mogućnost slučajnog podudaranja DNK u miješanim tragovima.

- Moguće je da se DNK iz miješanog traga podudari sa DNK neke osobe koja trag nije ni ostavila. Međutim, jedan DNK profil ima samo jedna osoba,  među srodnicima je moguće gensko podudaranje do 50 odsto, dok je sličnost DNK profila nesrodnih osoba oko 1,3 odsto - rekao je Stojković i dodao da nema sumnje da većinska komponenta DNK u tragu koji je analizirao pripada Šakiću.

Vještak biološke struke koga je angažovalo tužilaštvo Dušan Keckarević takođe je ranije utvrdio da je DNK trag Šakića otkriven na grani drveta, kojeg je policija izuzela sa mjesta zločina. On je pojasnio da je poređenjem DNK optuženog Šakića, sa tragovima nađenim na grani, utvrđeno da je on većinski doprinosilac.

Šakića terete da je sa još jednom nepoznatom osobom usmrtio Slavišu Ćuluma 15. maja 2020. godine u Dragočaju. Oni su, kako je navedeno u optužnici, Ćulumu pripremili zasjedu u šumi nedaleko od njegove kuće i kada je on naišao na njega su iz dvije puške ispalili 22 hica i usmrtili ga. Navodi se da su zločin pripremili te nabavili oružje, municiju i motocikl s kojim je izviđao mjesto planiranog napada.

Ponavljanje

Suđenje Siniši Šakiću odlagano je više puta zbog nemogućnosti vještaka odbrane Olivera Stojkovića da uradi DNK vještačenje i dođe na sud. Pauza je trajala osam mjeseci zbog čega je suđenje Siniši Šakiću počelo iznova.

Sud je uz odobrenje optužbe i odbrane prihvatio ranije izvedene dokaze u ovom predmetu, nakon čega je i saslušan vještak.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana