Saslušan prvi svjedok na suđenju optuženim u predmetu "Korona ugovori": Zeljković slagao policajcima da će doći na pretres

N. T.
Foto: Dražan Oskar Poderović

BANjALUKA – Bivši direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (IJZ) Branislav Zeljković nije bio u toj ustanovi kada je policija upala na pretres polovinom septembra 2021. godine, a na poziv sekretarice je rekao da brzo dolazi i više se nije javljao.

To je danas u nastavku suđenja Zeljkoviću i još četvorici optuženih u banjalučkom Okružnom sudu navela republički javni tužilac Sanja Tadić -Stojisavljević. 

Istakla je da je Zeljković tek četiri sata kasnije poslao SMS poruku: „Tek sam sad uhvatio mrežu. Javite kolegama iz MUP-a RS da sam van BiH na pregledu". 

Tokom pretresa postojao je i nalog za Zeljkovićevo hapšenje, a kako je kritičnog dana bio nedostupan, tvrdilo se da je u bjekstvu. 

Naknadno se sam predao policiji uz obrazloženje da je za taj dan imao zakazan ljekarski pregled u Beogradu. 

Osim Zeljkovića u ovom slučaju poznatom kao "korona ugovori" optuženi su direktori firmi "Prokontrol" iz Banjaluke Slavko Bojić i "Promeding" iz Laktaša Dragan Dubravac, te vlasnik Turističke agencije "Travel for fan" Saša Marković. 

Optužnicom je obuhvaćen i bivši direktor banjalučke firme "Sineks laboratorija" Sani Crljić.

Svjedok

Tokom suđenja saslušan je  načelnik Službe za ekonomsko-finansijske poslove u IJZ Dragan Obradović koji je istakao da je zaključkom Vlade RS tokom vanredne situacije izazvane virusom korona, IJZ zadužen za sve javne nabavke za potrebe zdravstvenog sistema u Srpskoj.

"To je bio ogroman posao, a do tada smo imali zaposlenog samo jednog referenta za javne nabavke. Komisija za nabavke je retroaktivno dobijala kompletnu dokumentaciju o nabavci sa već potpisanim ugovorom na kojem je bio faksimil direktora Zeljkovića" rekao je svjedok Obradović i u više navrata podvukao kako su se postupci nabavke, u to vrijeme, provodili za dan-dva, zbog velike hitnosti i brzine, kao i da je postojao ogroman pritisak, nedostatak maski, stotine poziva iz UKC RS i drugih bolnica

Govoreći konkretno o nabavci 50.000 medicinskih respiratornih maski, svjedok je naveo da je ponuđač prvo bila firma "Prokontrol", a zatim ponudu dostavila grupa ponuđača koju su činili "Prokontrol" i "Promeding", što je bilo suprotno odredbama o pregovaračkom postupku Zakona o javnim nabavkama RS.  

Uvodne riječi

Prije svjedoka tužilac Sanja Tadić - Stojisavljević okončala je iznošenje uvodne riječi, kao i odbrana optuženih.

"Saslušanjem svjedoka i materijalnim dokazima pokazaćemo da je novac građana neracionalno korišten te da su koruptivnim radnjama Zeljković i drugi optuženi budžet Srpske oštetili za najmanje 1,3 miliona maraka zloupotrebama pri nabavci medicinske opreme u vrijeme pandemije virusa korona" rekla  je Tadić – Stojisavljević 

Kako je istakla tužilaštvo ima veliku odgovornost da dokaže koruptivne radnje kako bi se vratilo povjerenje građana i preventivno uticalo na nosioce javnih funkcija da se ovakve radnje više ne bi dešavale.

Odbrana Zeljkovića je kazala da su nabavke vršene u nuždi, da je postojao veliki pritisak i strah od pandemije koja je harala i odnosila ljudske živote i da se radilo o periodu prekida tokova, divljanja cijena, otimanja robe. 

 

Njegov advokat Jadranka Ivanović smatra da tužilac nije postupala u skladu sa zakonom  da sa jednakom pažnjom tretira dokaze koji idu na štetu optuženog, kao i one koji mu idu u korist. 

Ona je najavila nova vještačenja uz ocjenu da su "iznosi neosnovano napucavani". Odbrana Slavka Bojića smatra da je cijeli postupak bio "orkestriran", te najavio "frapantna saznanja o onima koji su kumovali optužnici".

"Optužnica protiv Bojića je unaprijed osuđena na propast. Nejasna je i nerazumljiva. Apsurdno je da se optuženi tereti za uvećanje cijena koje određuje tržište, a ne oni. Bojića terete za isporuku maski po 6.9 KM po komadu i za štetu od 241.526 KM, a on je u nabavku maski uložio 600.000 KM"rekao je Tolimir i dodao da je pomenuta cijena maski u to doba bila najniža na tržištu i da su cijene maski u to doba bile i po 10 KM po komadu.

Istakao je da je njegov branjenik pritiskan da prizna krivično djelo i da kaže da su u svemu učestvovali ljudi iz vrha vlasti. Tolimira je više puta upozorio predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović da se ne ponavlja te da kaže koncept odbrane i ima li dokaza, a ne da iznosi stvari koje ranije iznosio u prigovorima na optužnicu.

Branilac Crljića, advokat Željko Višić da su dokazi tužilaštva u odnosu na njegovog branjenika irelevantni te da je jedini svjedok protiv njega nezakonito ispitan.  

Odbrana Markovića pridružila se ostalim advokatima u završnoj riječi tvrdeći da će dokazati da on nioje počinio krivično djelo. Duška Bogojević, koja zastupa Dubravca,  istakla je da je sve zasnovano na pretpostavkama bez čvrstih dokaza te se takođe pridružila izlaganju ostalih kolega.

Optužnica

Zeljkovića i ostale optužene terete zloupotrebe u postupcima javnih nabavki za vrijeme epidemije korona virusa kojim je Republika Srpska oštećena za najmanje 1,3 miliona maraka. 

Prema navodima optužnice u odnosu na nabavnu, prodajna cijena zaštitnih maski uvećana je i do 1.553,49 odsto medicinskih zaštitnih odijela za 351,38 odsto , a termalnih kamera  za 198,30 odsto.

Poduka

Advokat Jadranka Ivanović istakla je da je sudija za prethodno saslušanje kada je vratio optužnicu na doradu podučio tužioca šta da radi.

"Umjesto da otkloni nejasnoće i nedostatke optužnice, sudija je na šest strana podučio tužioca šta mu nedostaje, šta treba da sadrži optužnica-kazala je Ivanovićeva i istakla da želi da vjeruje u nezavisnost i nepristrasnost suda i vijeća koje sudi u ovom slučaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana