Prikazani dokazi iz istrage o likvidaciji Slaviše Ćuluma: Oduzete hlače nisu korištene tokom ubistva

Nebojša Tomašević
Prikazani dokazi iz istrage o likvidaciji Slaviše Ćuluma: Oduzete hlače nisu korištene tokom ubistva

BANjALUKA - Maskirne hlače koje su oduzete tokom istrage ubistva Slaviše Ćuluma (36) nisu nosile osobe koje su, kako tvrdi optužnica, pobjegle motociklom nakon ovog zločina.

Ove hlače pokazane su u sudnici banjalučkog Okružnog suda na suđenju Siniši Šakiću zvanom Kinez (36). 

Tokom toga pušten je i video snimak osoba na motociklu za koje Tužilaštvo tvrdi da su počinioci zločina.

- Kada pogledamo snimak, vidimo da vozač i suvozač na motociklu ne nose takve hlače - rekao je Šakićev branilac Nebojša Pantić.

Tužilac Snježana Petković je istakla da i ne tvrdi da su te hlače kao i ostala oduzeta odjeća i kacige korištene u izvršenju zločina. 

Nakon toga odbrana je odustala od izvođenja drugih dokaza, odnosno prikazivanja kaciga i druge garderobe oduzete tokom istrage i njihovog poređenja sa snimkom.

- Nema smisla da to gledamo i poredimo ako tužilac kaže da to nije koripteno u zločinu. Nemamo šta da osporavamo - rekao je Pantić.

Petkovićeva je nakon toga kazala "Pa to ste znali i ranije" te je pojasnila da je garderoba oduzeta jer su na njoj nađeni tragovi baruta.

Predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić kazao je da je prihvatio DNK vještačenje kako je tražila odbrana optuženog Šakića i povukao ranije izdatu naredbu za taj posao. Prema toj odluci, Institut za sudsku medicinu pri Medicinskom fakultetu u Beogradu vještačiće uzorak koji su koristili vještaci Tužilaštva iz  Biološkog fakulteta u Beogradu.

- Takođe, biće uzet nesporni DNK od Šakića kako bi se uporedio sa spornim DNK profilom dobijenim vještačenjem - rekao je Jukić.

Osim ovoga, prema novoj naredbi za vještačenje, Institutu će na analizu biti dostavljeni zapisi, odnosno "elektroferogrami" koji su nastali tokom vještačenja spornih tragova s lica mjesta, a koje je koristio Biološki fakultet u Beogradu.

- Sud smatra da se Institut ne treba da izjašnjava o načinu izuzimanja bioloških tragova za DNK analizu sa mjesta ubistva kao ni način na koji su  tragove izuzeli vještaci Biološkog fakulteta - pojasnio je Jukić.

Tužilaštvo tereti Šakića da je sa nepoznatom osobom usmrtio Ćuluma 15. maja 2020. godine. Prema optužnici, tada su na njega u šumi u Dragočaju  iz dvije automatske puške ispalili 22 hica. 

JUKIĆ

Predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić istakao je da on na snimku osoba koje se voze na motociklu vidi da hlače koji na sebi ima suvozač  definitivno nisu one koje su pokazane u sudnici kao dokaz.

- Vidi se na snimku da suvozač ima svjetlije hlače i da nemaju dezen kao pokazane. Prva osoba na motociklu ima tamne hlače i ne može se vidjeti kakve su niti njihov dezen - rekao je Jukić. 

Tužilac Snježana Petković je kazala da sudija ne bi trebalo da na suđenju iznosi stav i zaključak. Jukić je odogvorio da to nije stav, već "stvar očiju", odnosno onog što vidi na snimku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana