Osnovni sud Brčko distrikta: Zbog mučenja i ubistva mladića 118 godina zatvora

N. T.
Osnovni sud Brčko distrikta: Zbog mučenja i ubistva mladića 118 godina zatvora

BRČKO - Suan Halilović (42), Nihad Hukić (28), Suvad Djedović (24) i Samid Šabanović (22) osuđeni su u Osnovnom sudu Brčko distrikta na ukupno 118 godina zatvora zbog otmice, mučenja i brutalnog ubistva Edina Zejćirovića (31).

Prvooptuženi Halilović je osuđen na 36, Hukić na 32,  Djedović na 30 i Šbanović na 20 godina zatvora.

Prema optužnici oni su  17. novembra 2019. godine, po prethodnom dogovoru, oteli Zejćirovića kojeg su mučili i tukli do smrti. Navodi se da je sve organizovao Halilović kako bi od Zejćirovića iznudio navodni dug. Oni su ga tukli i mučili od 18.30 do 22 časa na području Brčko distrikta.  Kobnog dana oni su se "pežoom" dovezli do naselja Novo Brčko i Djedović je putem telefona pozvao Zejćirovića predstavljajučći se kao kupac "spida" te ga pozvao da dođe u  lokal „Stela".

Kada je Zejćirović  stigao optuženi su ga namamili u vozilo gdje mu je Halilović ponudio opciju kvitanja duga u zamjenu za gume i felge koje bi mu donio sa određene lokacije. Automobilom je upravljao Hukić, a suvozač je bio Halilović.  Djedović i Šabanović su bili na zadnjem sjedištu i između njih je sjeo Zejćirović.

Oni su ga odmah u autu tukli, a Halilović ga je udarao po licu tražeći da isplati dug od oko 2.000 KM. Zejćirović je rekao da ima kod sebe 170 KM te mu ih dao te istakao da će naći način da vrati novac moleći ih da ga ne tuku. Oni su se tada autom se odvezli   u pravcu Orašja, a potom prema Vučilovcu sve do obale Save gdje su svi izašli na nasipu.

Tu su nastavili da tuku Zejćirovića koji je jaukao gubeći dah, a Halilović je govorio „Udrite ga, ubijte ga". Sva četvorica  su ga zajedno udarali rukama i nogama i Zejćirović se skotrljao sa nasipa Save do vode, a oni su i dalje nastavili da ga tuku. Šabanović  je Zejćirovićevu glavu udarao kao loptu te ga bacio u rijeku.

On je bolno jaukao i molio da ga izvuku iz vode i Djedović mu je pružio ruku i tako ga izvukao, ali su ga opet nastavili da udaraju.  Halilović je iz auta uzeo i elektrošoker s kojim ga je udarao, a zatim mu je kombinirkama polomio prst i popišao mu se po glavi. Nakon toga Šabanović je ponovo udarcima nogu Zejćirovića bacio u Savu te su se sva trojcia odvezli ostavivši žrtvu u vodi. Usljed  povreda koje su mu nanijeli  Zejćirović se tako bespomoćan ubrzo i utopio u vodi.

Sudski vještaci su istakli da je Edin usljed brojnosti nanesenih povreda trpio jake fizičke bolove, te da je konstantno imao strah visokog intenziteta uz osjećaj životne ugroženosti.

Od početka postupka optuženi se nalaze pritvoru, koji im je određen odmah po hapšenju, imajući u vidu kaznena djela za koja se terete, a koja su posebno teška s obzirom na način izvršenja i posljedice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana