Optuženi da su natjerali maloljetnika da izmisli dug za drogu

Srna
Foto: Arhiva

SARAJEVO - Opštinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv šest osoba zbog krivičnih djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa krivičnim djelom iznuda.

Optužnica je potvrđena protiv Nidala Hirkića, Denisa Bezeka, Murisa Filana, Bakira Bahtijarevića, Kemala Zahirovića i Amina Šehovića.

Postupajući tužilac je za glavni pretres predložila saslušanje šest svjedoka, jednog vještaka, izvođenje presretnutih telefonskih razgovora optuženih i više od 60 materijalnih dokaza, saopšteno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

U saopštenju se navodi da je ova grupa optužena da je sa još tri maloljetne osobe, tokom januara i februara prijetila licu A.A. da će mu ubiti maloljetnog sina ukoliko im ne preda više od 60.000 KM. Najprije su naredili maloljetniku da predstavi ocu nepostojeće probleme u koje je došao navodnom prodajom droge, tačnije, da je stvorio dugove prema dobavljačima droge u iznosu od 30.000 KM.

Nakon što je A.A u strahu za svoj i život svoje porodice, došao na mjesto gdje su optuženi zahtijevali, jedan od njih mu je prislonio pištolj na potiljak i tražio da preda novac. Oštećeni je tada predao kovertu u kojoj se nalazilo 10.000 KM da bi nedugo nakon toga predao još 20.000 KM.

Početkom februara, optuženi su ponovno kontaktirali A.A i tražili još 30.000 KM i novu iznudu su dogovorili 10. februara na parkingu u blizini stadiona "Asim Ferhatović".

Maskirani i sa fantomkama na glavi uzeli su od oštećenog još 10.000 KM i uz prijetnju pištoljem su ugovorili isplatu preostalih navodno dugovanih 20.000 KM.

Nakon toga su policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Kantona Sarajevo uhapsili optužene, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana