Okončano dvogodišnje suđenje za ubistvo Krunića: Tužilac očekuje kazne, odbrana tvrdi da nema dokaza

Nebojša Tomašević
Okončano dvogodišnje suđenje za ubistvo Krunića: Tužilac očekuje kazne, odbrana tvrdi da nema dokaza

BANjALUKA - Suđenje optuženima za ubistvo vlasnika kompanije "Sektor Sekjuriti" Slaviše Krunića (48) i njegovog pratioca Žarka Pavlovića okončano je danas u banjalučkom Okružnom sudu , a presuda će biti izrečena sutra u 14 časova.

Optužene terete i za pokušaj ubistva Krunićevog vozača Gorana Ilića koji je ranjen u napadu.

U ovom procesu optuženi su Benedi Đukanović zvani Bendžo, Emilio Baldo i bivši radnik "Sektor Sekjuritija" Rodoljub Gajić, kojeg terete za pomaganje u ubistvu. Proces je počeo 4. marta 2020. godine i održano je ukupno 38 ročišta i saslušan veći broj svjedoka i vještaka.

Iznošenje završnih riječi u ovom slučaju trajalo je tri dana, a republički tužilac Snježana Petković zatražila je da optuženi budu osuđeni u skladu s zakonom.

Odbrana tvrdi da je cijeli proces i istraga pun nezakonitosti i da nema dokaza da se njihovi klijenti osude.

Krunić i član njegovog obezbjeđenja Pavlović ubijeni su 22. aprila 2019. godine u blizini Krunićeve kuće u Glamočanima, kod Laktaša.

Đukanovića i Balda terete da su zajedno sa Kovačevićem organizovali i pripremili ubistvo. Gajića terete za pomaganje jer je Kovačeviću odao informacije o kretanju svog gazde i obezbjeđenju u zamjenu za oprost duga.

U napadu je učestvovao i Željko Kovačević koji je ubijen tokom izvršenja zločina.

Prema optužnici, koja je podignuta u decembru 2019. godine, Đukanović  i Kovačević ispalili su iz automatskih pušaka najmanje 36 hitaca na džip banjalučkog biznismena Krunića te tako usmrtili njega i Pavlovića.

Tom prilikom vozač džipa “tojota” Goran Ilić je ranjen, ali je kako je navedeno u optužnici, uspio da iskioči iz vozila i iz službenog pištolja ispali 14 hitaca prema Đukanoviću i Kovačeviću koji su mu uzvrtili pljabu.

U međusobnoj razmjeni vatre tada je i poginuo Kovačević, a Đukanović je  uspio da pobjegen s puškama koje je sakrio 50 metara dalje od mjesta ubistva.  Baldu terete da je Kovačeviću javio kada je džip krenuo ka mjestu napada.

U optužnici se navodi da su Đukanović, Baldo i Kovačević izvršenje zločina dogovarali i pripremali od početka 2019. godine  do 22. aprila  na području opštine Laktaši kada su se sreli u jednom kafiću i detaljano dogovorili  plan  zločina. Odatle su Đukanović i Kovačević naoružani automatskim puškama otišli u Romanijsku ulicu u Glamočanima u blizinu Krunićevog imanja i napravili sačekušu sakrivši se u žbunje. Baldo je ostao u blizini lokala pored kojeg treba da naiđe Krunić u vozilu kako bi im dojavio da ide prema mjestu zasjede. Nakon što je džip „tojota lend kruzer“ banjalučkog biznismena naišao, Baldo je to telefonom javio Kovačeviću. Kada je džip, koji je vozio Ilić, naišao pored zasjede i usporio Đukanović i Kovačević su otvorili rafalnu paljbu iz automatskih pušaka.

Optužnica u ovom slučaju  izmijenjena je nakon iznošenja dokaza optužbe, 23. juna ove godine, ali je riječ o manjim izmjenama koje se odnose sljmo na to s kojih strana je sve džip pogođen.

Optuženi su se o krivici izjasnili u janauru 2020. godine i svi su negirali umiješanost u ubistvo. Sva trojica se nalaze u pritvoru  već oko dvije godine. Prvi je pritvoren Baldo 25. aprila 2019. godine, a Gajić je u pritvoru završio 13. maja te godine.

Đukanović je nakon pomenutog zločina pobjegao, a nakon 52 dana skrivanja predao se u Policijsku upravu Ilidža početkom juna 2019. godine. Početak ovog suđenja bio je zakazan za 24. februar 2020. godine, ali je odgođeno za 4. mart jer je Đukanović zamijenio advokata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana