Nova presuda za zločin u Koljanima: Za ubistvo starca 11 godina zatvora

Nebojša Tomašević
Foto: Arhiva/Printskrin

BANjALUKA - Bogdan Vajukić (23)  iz Koljana kod Laktaša u ponovljenom postupku u banjalučkom Okružnom sudu je osuđen na 11 godina  zatvora za ubistvo Gojka Veselića (76) čije je tijelo bacio u bunar.

Osuđen je da je ubistvo počinio sa eventualnim umišljajem. Sud nije prihvatio da se radi o teškom ubistvu na svirep način, već običnom ubistvu.

Kćerka ubijenog Veselića, Dijana Petković po izricanju presude zaplakala je u sudnici.

Vajukić je ranije bio osuđen na 10 godina zatvora za smrt Veselića, odnosno za nanošenje teške povrede sa smrtnom posljedicom.

Sud je tada promijenio kvalifikaciju pa ga nije osudio za teško ubistvo na svirep i podmukao način, kako je bio optužen.

Tu presudu je ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske pa je slučaj vraćen na novo suđenje.

Nakon toga je izmijenjena optužnica i na teret mu je stavljeno teško ubistvo "na svirep način", umjesto "na svirep i podmukao način".

Prema presudi zločin se  dogodio 24. januara prošle godine  u kući Veselića u selu Koljani kod Laktaša.

Navodi da je Vajukić bio pijan i imao oko 2.4 promila alkohola u krvi kada je došao u kuću starca  tog dana  između 18.30 i 19.30 časova.

On je  poslije svađe napao starca i pretukao ga.


- Više puta ga je udario pesnicima po glavi i tijelu, te mu prignječio grudni koš usljed čega je došlo do poremećaja disanja zbog obostranog višestrukog preloma rebara, te drugih povreda koje su dovele do smrti - navodi se u presudi.

Dodaje se da se Vajukić narednog dana vratio u kuću Veselića te sa žrtve skinuo donji veš nakon čega je tijelo bacio u bunar u dvorištu.

Sudija Blagoja Dragoslavljević, koji je predsjedavao vijećem koje je izreklo presudu je rekao da sud smatra da je optuženi zločin počino s eventualnim umišljajem i svjesno.

- Bio je uračunjivom stanju kada je počinio ubistvo i bio je svjestan da nanošenjem povreda može da ubije žrtvu.

Nije dokazano da je djelo počinio na svirep način i sa direktnim umišljajem - rekao je Dragosavljević

Kćerka ubijenog Veselića Dijana Petković, rekla da je zadovoljna što je prekvilifikovano u ubistvo.

- Visina kazne mi nije bitna, žao mi te mladosti što je učinila i bola koja je nanesena mojoj porodici. Nadam se da će kazna imati uticaja da ne ponovi krivično djelo. Međutim, strah me da me doživi još neko tu sudbinu - rekla je

Što se tiče imovinskog zahtjeva ne očekujemo ništa, jer nema novca koji bi to nadoknadio.

Poručila je da njemu želim da mu bog oprosti.

Sumnja se da je Vajukić prije ubistva Veselića istu veče pokušao da opljačka susjednu kuću bake Danice. Čak je razbio staklo na ulaznim vratima, ali je pobjegao čuvši ukućane kako zovu policiju. Zbog pokušaja te provale Vajukić je te noći kasnije uhapšen, a policija tada nije ni znala za Veselićevo ubistvo pa su ga pustili na slobodu. 

Za zločin se saznalo tek 26. januara nakon što je Veselićeva kćerka, inače inspektorka MUP-a RS Dijana Petković prijavila očev nestanak, uočivši tragove provale na njegovom imanju.

Vajukić je mjesec nakon izricanja ranije prvostepene presude, osuđen na pet godina i devet mjeseci zatvora jer je oteo, pretukao i opljačkao Srboljuba Ćućuna i oštetio njegovo vozilo.

Mjere

Vajukiću je  uz kaznu izrečena i dvogodišnja mjera obaveznog psihosocijalnog tretmana. Ta mjera računaće se od pravosnažnosti presude.

Osim toga produžen mu je pritvor, a vrijeme koje proveo do sada iza rešetaka  uračunato je u kaznu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana