Na suđenju Zdravku Milanoviću zbog pokušaja ubistva supruge svjedočili vještaci: Optuženi tvrdi da mu je alkohol pomutio sjećanje

Nebojša Tomašević
Na suđenju Zdravku Milanoviću zbog pokušaja ubistva supruge svjedočili vještaci: Optuženi tvrdi da mu je alkohol pomutio sjećanje

BANjALUKA - Zdravko Milanović (67) iz Laktaša, koji je optužen da je pokušao da ubije suprugu Nevenku vještaku psihijatru Sanji Vukadinović Stojanović rekao je da je toga dana pio i da se ne sjeća šta je uradio.

Vukadinović Stojanović je u banjalučkom Okružnom sudu kazala da je vještačenjem utvrdila da je optuženi u vrijeme počinjenja krivičnog djela bio smanjeno uračunjiv, ali ne bitno te da alkohol nije bio odlučujući faktor da pokuša ubistvo supruge.

- Milanović je osoba koja ima nizak prag tolerancije na frustracije, a neposredno prije nego što je počinio ono za šta se tereti, bio je u stanju afekta, ljutnje i bijesa. Sklon je impulsivnom reagovanju - kazala je Vukadinović Stojanović.

Istakla je da bi zbog nižeg praga tolerancije na frustracije i sklonosti impulsivnom reagovanju optuženi mogao da ponovi ili učini novo krivično djelo. Kazala je da joj je optuženi tokom razgovora rekao da se ne sjeća krivičnog djela, ali da ona ne može da kaže da li je to tako ili on svjesno laže.

- Rekao je da je toga dana popio dvije boce viskija i da se ne sjeća kako je pucao u ženu. Prema njegovoj priči tu veče završio je u hitnoj, ali da ne zna kako, niti kako je otišao u policiju. Kazao je i da bi volio da zna šta je uradio - rekla je Vukadinović Stojanović.

Prema vještačenju specijaliste sudske medicine Željka Karana, Nevenka je u napadu supruga zadobila teške povrede opasne po život.

- Prema nalazu RTG snimka, ona je pogođena snopom sačme, a u tijelu joj je ostalo biše od 120 kuglica. Imala je povrede grudnog koša i ruke te se ne može reći da li se radi o jednom ili dva hica. Da joj nije pružena pomoć, velika je vjerovatnoća da bi došlo do smrtnog ishoda zbog krvarenja  - kazao je Karan i dodao da povrede koje je zadobila Nevenka mogu da ostave trajne posljedice.

Tokom istrage ovog slučaja pronađeni su brojni tragovi krvi u kući, ali i na odjeći optuženog i oružju. Vještak DNK analitičar Božana Ilić potvrdila je da je DNK tragove oštećene Nevenke, između ostalog, pronašla na lovačkoj pušci, kao i na remenu za nošenje. Prema njenim riječima na oružju je nađen i trag optuženog.

Zdravka Milanovića tužilaštvo tereti da je pokušao da ubije suprugu Nevenku 15. marta ove godine oko 23 časa u kući u Čardačanima kod Laktaša. U optužnici je navedeno da je pucao dva puta iz lovačke puške u Nevenku, koju je pogodilo 120 zrna sačme.

PUŠKA

Lovačka puška iz koje je, prema optužnici Zdravko Milanović pucao na suprugu, djelimično je ispravna. Patroni kalibra 16 milimetara nađeni na licu mjesta i u autu potiču iz metaka ispaljenih iz tog oružja. To su utvrdili vještaci balističari Mladen Novaković i Saša Jojić.

- Iz puške je moguće ispaljenje hitaca, ali je neispravan mehanizam za kočenje. Četiri patrona pronađena tokom uviđaja ispaljena su iz te puške. Lovački metak kalibra 16 milimetara koji nam je dostavljen, a radi se o neuspjelom ispaljenom hicu, podudara se sa karakteristikama tog oružja - kazao je Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana