Detalji presude Aleksandaru Ćukoviću i Zoranu Jovanoviću: Švercerima oružja tri godine zatvora

Nebojša Tomašević
Detalji presude Aleksandaru Ćukoviću i Zoranu Jovanoviću: Švercerima oružja tri godine zatvora

BANjALUKA - Bijeljinci Aleksandar Ćuković i Zoran Jovanović osuđeni su u Okružnom sudu u Banjaluci na ukupno tri godine robije zbog međunarodnog šverca oružja u Švedsku i nedozvoljene trgovine tabletama.

Presudi je prethodio sporazum o priznanju krivice koji su zaključili s Republičkim tužilaštvom, a koji je prihvatio sud. Presudu je izreklo vijeće kojem je predsjedavao sudija Blagoja Dragosavljević. Ćuković je osuđen na godinu, a Jovanović na dvije godine zatvora i on je, osim za šverc oružja, osuđen i za nedozvoljenu trgovinu.

Ćukovićev branilac Branko Gudalo rekao je da je njegov klijent od početka priznao djelo i istakao da se kaje.

- Smatram da je kazna adekvatna počinjenom djelu. Ćuković je to radio jer je u teškoj situaciji i kako bi prehranio porodicu - rekao je Gudalo.

Osim Ćukovića i Jovanovića, za šverc oružja iz BiH u Švedsku sude Slađanu Lonci, Draganu Vlačiću, Miodragu i njegovom sinu Nebojši Đilasu, nekadašnjem pripadniku policije Miliji Vlačiću te bivšem Titovom zatvoreniku Borivoju Lukiću iz Ugljevika. Saznajemo da je Lonco u Švedskoj dobio šest mjeseci zatvora zbog posjedovanja pištolja, dok je oslobođen dijela optužbi za šverc oružja.

Optužnica Republičkog tužilaštva ima osam tačaka i osmorku tereti da je 2014. i 2015. godine neovlašćeno nabavljala oružje, municiju, eksplozivni materijal, ručne bombe, tablete i lijekove radi dalje prodaje u Švedsku. Oružje su prevozili skriveno u svojim i vozilima iznajmljenim od rentakar agencija. Krijumčareno oružje i lijekove u Švedskoj je trebalo da preuzme Lonco i da organizuje dalju preprodaju. U tom poslu učestvovao je i Rodoljub Babić čije se ime nije našlo u optužnici. U ovom predmetu optužen je i Mile Tanić, protiv koga se postupak vodi odvojeno jer je u vrijeme potvrđivanja optužnice i početka suđenje bio u Srbiji na izdržavanju kazne. Optuženi šverceri oružja otkriveni su i uhapšeni u policijskoj akciji “Trzaj” sprovedenoj 2015. godine u saradnji sa policijom Švedske. Slovenačka policija uhapsila je Babića kada je pokušao da prokrijumčari 59 bombi, više pušaka i municije koje je sa Ćukovićem sakrio u “sitroenu”, a po dogovoru sa Loncom koji je naoružanje trebalo da preuzme u Stokholmu. Policija je u Bijeljini otkrila Miliju Vlačića kada je u “golfu” pokušao da prokrijumčari 46 bombi, puške i municiju te više tableta bez odgovarajuće dozvole u Švedsku, gdje je trebalo da ih preuzme Lonco.

Obrazlažući presude, sudija Dragosavljević je kazao da je otežavajuća za Ćukovića i Jovanovića bila činjenica da su krijumčarili veće količine oružja, a za Jovanovića i to što je ranije osuđivan. Naveo je da je olakšavajuće za obojicu bilo priznanje, a za Jovanovića to što je pristao da svjedoči protiv ostalih. Za Čukovića je olakšavajuća bila činjenica da je u svjedočenju ispričao o svojoj i ulozi drugih u švercu oružja.

Nabavka

Prema informacijama iz istrage, optuženi su kupovali oružje - puške, pištolje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva u Srbiji i Republici Srpskoj, a zatim ih prodavali kriminalcima u Švedskoj i Sloveniji po cijeni od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana