Banjalučanin Goran Talijan pravosnažno oslobođen optužbi za pljačke

N. T.
Banjalučanin Goran Talijan pravosnažno oslobođen optužbi za pljačke

BANjALUKA - Goran Talijan (32) iz Banjaluke pravosnažno je oslobođen optužbi da je opljačkao sugrađanku Aleksandru Vranješ i prodavnicu "Sarabo" u Banjaluci.

Vrhovni sud Republike Srspke u ovom predmetu je odbacio žalbu tužilaštva kao neblagovremenu, pa tako ranije izrečena presuda ostaje na snazi. Talijanu je oslobađajuću presudu u ponovljenom postupku izrekao Okružni sud u Banjaluci.

- Vijeće je žalbu Tužilaštva odbacilo kao neblagovremenu zbog čega se nije ni upuštalo u dalje razmatranje predmeta. Tako da na snazi ostaje prvostepena presuda - pojasnila je sekrertar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović.

Talijanu je do sada suđeno više  puta i proces protiv njega traje skoro 10 godina. Prvi put je osuđen u martu 2017. godine na dvije i po godine zatvora da bi tu presudu ukinuo Vrhovni sud RS i slučaj vratio na novo suđenje tokom kojeg je oslobođen optužbi. Presuda je opet ukinuta, a Talijan je u ponovljenom postupku u decembru 2019. godine ponovo  dobio dvije i po godine zatvora. Ta presuda je takođe opet ukinuta i vraćena na novo suđenje koje je sada za rezultat imalo oslobađanje od optužbi.

Talijan je u vrijeme počinjenja razbojništva imao 20 godina. Prema optužnici on je 17. aprila 2008. godine opljačkao Aleksandru Vranješ i prodavnicu "Sarabo" u banjalučkom naselju Starčevica te ukrao ukupno oko 510 KM. Navodi se da je Vranješevu napao u ulici Sime Miljuša te joj oteo torbicu, a ona je štetu procijenila na 160 KM. Samo 20 minuta kasnije ušao je u prodavnicu "Sarabo" kao mušterija te od radnice Ljiljane Vranješ prijeteći nožem oteo 350 KM, a rekao joj je daj pare zaklaću te". Tokom cijelog sudskog postupka odbrana je isticala da je u ovom slučaju došlo do zamijene identiteta, odnosno da je razbojništvo počinila druga osoba, koja  jako puno liči na Talijana, i koja je od ranije poznata po krivčnim djelima.

Talijanov advokat Miljakan Pucar je istakao da je konačno pravda pobijedila i da se dokazalo ono što odbrana od početka tvrdi da optuženi nije počinio djela koja su mu stavljena na teret.

- Talijan je ovim sudskim procesima pretrpio veliku štetu, kao i njegova porodica. Od početka smo govorili da on to nije počinio. Pravda je spora, ali je dostižna - rekao je advokat Pucar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana