Za premlaćivanje i pljačku stanodavca 10 godina robije

Nebojša Tomašević
Za premlaćivanje i pljačku stanodavca 10 godina robije

Banjaluka - Radomir Tomić Džaja (50) iz Stanara osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na 10 godina robije jer je pretukao i opljačkao stanodavca P. S. (81) u njegovoj kući u banjalučkoj ulici Frana Supila.

Presudi je prethodio sporazum o priznanju krivice koji je Tomić zaključio s Okružnim tužilaštvom u Banjaluci.

Tomić je zbog razbojništva osuđen na devet i po godina, a zbog oduzimanja  i oštećenja tuđe stvari, odnosno automobila od P. S. još osam mjeseci pa mu je izrečena jedinstvena kazna.

Prema presudi Tomić, koji je već odležao 20 godina zatvora zbog pljački i dva ubistva, napao je stanodavca P. S. 11. decembra prošle godine. Navodi se da je tog dana provalio vrata sobe u kojoj je na krevetu spavao starac, te se popeo na njega i koljenima mu stao na stomak i grudi. Starac se probudio, a on ga je udario pesnicom u glavu tražeći od njega da mu da novac. Tokom napada iz džepa mu je uzeo 100 KM, te nastavio da ga tuče tražeći da mu da još novca. Starac je rekao da će mu dati sve što ima ako prestane da ga tuče, nakon čega je razbojnik sišao s njega i s kamina u kući uzeo telefon “ajfon”, ključeve od automobila “kia” i kutiju s “cepter” posuđem. Starcu je zaprijetio da će ubiti njega i pobiti mu porodicu ako pozove policiju, te je izašao iz kuće sjeo u starčev automobil i pobjegao.

Tomić je uhapšen tri dana nakon pljačke u mjestu Lupljanica u opštini Derventa.

Tokom trodnevne potjere on je starčev automobil ostavio u Ceranima kod Dervente, a od policije se skrivao na užem području Bara. Za njim su tragali pripadnici Jedinice za podršku Policijske uprave Doboj sa službenim psima i dronom. Nakon što ga je policija uočila za njim je krenula dramatična potjera koja je trajala pet kilometara. Tomić je već odležao dvadesetogodišnju zatvorsku kaznu, jer je u dva razbojništva ubio dvije osobe. On je 29. decembra 1997. tokom pljačke benzinske pumpe u Tedinom Hanu kod Stanara ubio radnika, a žrtva drugog njegovog razbojništva je starac sa područja Pojezne. Tomić je iz zatvora izašao 25. maja 2018, a tokom izdržavanja kazne nije dobio nijedan slobodan dan, niti jednu vanzavodsku pogodnost što govori takođe o njegovom ponašanju.  Nakon izdržavanja zatvorske kazne boravio je kod brata u Mitrovićima, kod Stanara, odakle se preselio u Banjaluku.

Pritvor

Nakon izricanja presude Radomiru Tomiću produžen je pritvor koji može najduže trajati devet mjeseci. Prema tom rješenju pritvor mu je produžen zbog bojazni da će ponoviti krivično djelo. Pritvor mu se računa od 15. maja pa nadalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana