Lažnom policajcu godina robije zbog falsifikovanja novca

Jasmina Salopek
Lažnom policajcu godina robije zbog falsifikovanja novca

SARAJEVO - Semir Trebinjac (31) sporazumno je priznao krivicu, nakon čega je u Sudu BiH osuđen na godinu zatvora, jer je, prema presudi, falsifikovao novac i trošio ga, ali se i lažno predstavljao kao policajac..

Kako se navodi u presudi, njemu je na teret stavljeno krivično djelo krivotvorenje novca u vezi sa krivičnim djelom lažno predstavljanje.

Optuženi je priznao da je, pomoću odgovarajuće opreme u junu i julu 2021. godine, napravio veći broj krivotvorenih novčanica u apoenima od 20, 50, 100 i 200 KM, te ih na osmišljen način stavljao u opticaj kao prave na području Sarajeva i Konjica.

- Trošio ih je tako što je plaćao raznu robu u većoj vrijednosti putem internet oglasa, a zatim je, u cilju da sebi pribavi korist na dogovoreno mjesto, dolazio je obučen u odjeću koja asocira na uniformu policijskih službenika - saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Kako su saopštili iz Tužilaštva, od Trebinjca će,  u skladu sa sporazumom, biti oduzeti predmeti i sredstva koji su korišteni za ovo krivično djelo.

- U pitanju su oprema i materijal korišteni za izradu lažnih novčanica, odjeća koja asocira na policijsku uniformu, kao i određena količina krivotvorenih novčanica, te mobilni telefon sa SIM karticom - naveli su iz Tužilaštva BiH.

Prema ranijim pisanjima medija o ovom slučaju, optuženog su otkrili policjaci Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Sličaj slučaj lažnog predstavljanja desio se prije nekoliko dana u Prnjavoru kada je uhapšen Nedžad Velić (33) koji je takođe osumnjičen da se lažno predstavljao kao policijski inspektor, te da je opljačkao i pretukao Prnjavorčanina.

Iz Policijske uprave Banjaluka tada su saopštili, uz inicijale osumnjičenog, da je protiv njega Okružnom tužilaštvu u ovom gradu podnesen izvještaj za krivična djela razbojništvo i lažno predstavljanje. Uz dalje obrazloženje, Veliću se ova dva krivična djela stavljaju na teret jer se 21. juna vozilom "polo" dovezao do oštećenog kome se predstavio kao policijski službenik.

Izvor blizak istrazi ranije je rekao da je Velić, kada je stekao povjerenje oštećenog, napao istog, te mu tražio novac, a muškarac mu je dao koliko je imao, odnosno 1.000 maraka. Velić se muškarcu predstavio kao inspektor Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, a žrtva je zadobila povrede glave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana