Advokati Kineza traže dopunu DNK vještačenja, tvrde da prikupljeni predmeti ne mogu biti zakoniti dokazi

Nebojša Tomašević
Advokati Kineza traže dopunu DNK vještačenja
Foto: GS | Advokati Kineza traže dopunu DNK vještačenja

BANjALUKA - Odbrana Siniše Šakića zvanog Kinez (36), kojeg terete za ubistvo Slaviše Ćuluma, tvrdi da su predmeti oduzeti tokom istrage ovog slučaja nezakoniti dokazi jer nije organizovano njihovo otvaranje i pregled prije vještačenja.

Zbog toga su advokati Nebojša Pantić i Željko Šurlan zatražili od vijeća banjalučkog Okružnog suda da se obavi uvid u ranije KPP spise suda kako bi se uvjerili da nema zapisnika o otvaranju predmeta.
 
Prikupljene predmete je trebalo prije vještačenja otvoriti i pregledati. Takvu praksu usvojili su i Ustavni i Vrhovni sud RS,  rekao je Šurlan.

Predsjednik vijeća sudija Branimir Jukić istakao je da će odbrani dozvoliti da izvodi dokaze kojima dokazuje svoje tvrdnje, ali je naglasio da on smatra da prigovori odbrane u vezi sa nezakonitostima nisu osnovani.

Nije obavezno da se obavi radnja otvaranja predmeta, tako da će sud odbiti prigovor nezakonitosti koji ističe odbrana  rekao je Jukić.

Osim ovoga, odbrana Šakića predložila je dopunsko biološko vještačenje i saslušanje vještaka Olivera Stojkovića koji je po njihovom zahtjevu već uradio DNK analizu tragova.

Tom analizom utvrđeno je da se biološki trag optuženog Šakića poklapa sa tragom u uzorku koji je vještačio Biološki fakultet u Beogradu, a koji je izuzet sa grane sa mjesta ubistva Ćuluma.

Advokati optuženog smatraju da je sporni trag mogla ostaviti i neka druga osoba, a da se tokom vještačenja pronađe poklapanje sa DNK optuženog.

Takođe, tvrde da je Biološki fakultet nezakonito skidao biološke tragove za DNK analizu. 

Vještak biološke struke kojeg je angažovalo tužilaštvo Dušan Keckarević takođe je ranije utvrdio da je DNK trag Šakića otkriven na grani drveta, kojeg je policija izuzela sa mjesta zločina. 

On je pojasnio da je poređenjem DNK optuženog Šakića sa tragovima nađenim na grani utvrđeno da je on većinski doprinosilac.

Sinišu Šakića terete da je sa još jednom nepoznatom osobom usmrtio Slavišu Ćuluma 15. maja 2020. godine u Dragočaju. Oni su, kako je navedeno u optužnici, Ćulumu pripremili zasjedu u šumi nedaleko od njegove kuće i kada je on naišao, na njega su iz dvije puške ispalili 22 hica i usmrtili ga. 

Navodi se da su zločin pripremili te nabavili oružje, municiju i motocikl kojim je izviđao mjesto planiranog napada. 

VRIJEME

Odbrana je od suda tražila da se od Republičkog hidrometeorološkog zavoda pribave detaljniji podaci o vremenskim prilikama na području mjesta ubistva u vrijeme kada je zločin počinjen. Traže precizne podatke o padanju kiše u periodu od 1. maja do 16. maja 2020. godine na području Dragočaja, zaselak Kočići. 

Sudija Branimir Jukić kazao je da je na osnovu njegovog zahtjeva pomenuti zavod dostavio podatke o atmosferskim prilikama na području Banjaluke za navedeni period.

 Pojasnio je da se radi o podacima sa hidrometeorološke stanice u Lazarevu. Odbrana tvrdi da to nije dovoljno jer su podaci samo s jedne hidrometeorološke stanice. 

Sudija je prihvatio njihov zahtjev pa će biti zatraženi detaljniji podaci.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana