Zvornik: Evidentirano 556 ilegalnih migranata za devet mjeseci

Srna
Zvornik: Evidentirano 556 ilegalnih migranata za devet mjeseci

ZVORNIK - Na području u nadležnosti Policijske uprave Zvornik tokom proteklih devet mjeseci pronađeno je i evidentirano 556 ilegalnih migranata, što je za 165 migranata više u odnosu na isti period prošle godine, rekao je danas inspektor u Sektoru policije ove uprave Bojan Mirković.

Mirković je na konferenciji za novinare pojasnio da je evidentirano 546 muškaraca migranata, te 11 žena. 


On je dodao da je prosječna starost migranata između 25 i 35 godina i naglasio da su 33 migranta bili maloljetni muškarci, te šestoro djece mlađe od šest godina, a bila je i jedna djevojčica mlađa od sedam godina.

Mirković je rekao da u proteklih devet mjeseci migranti nisu počinili nijedno krivično djelo, dok je evidentirano jedno krivično djelo krijumčarenja migranata.

Govoreći o bezbjednosti u saobraćaju, Mirković je naveo da je na području ove uprave tokom proteklih devet mjeseci evidentirano 385 saobraćajnih nezgoda, što je manje za 12 u odnosu na isti period lani.

“Od ukupno 385 saobraćajnih nezgode, stotinu je bilo sa povrijeđenim licima, od kojih su četiri sa poginulim, 17 sa teško povrijeđenim i 79 sa lakše povrijeđenim, a ostale sa materijalnom štetom”, rekao je Mirković.

On je rekao da je u ovom periodu kontrolisano 12.850 vozila i vozača i evidentiran 11.781 prekršaj, zbog čega je izdato 11.550 prekršajnih naloga i podneseno 108 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Prema njegovim riječima, iz saobraćaja su isključena 223 vozila i 850 vozača, što je manje za 33 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“Zbog vožnje pod dejstvom alkohola isključeno je 575 vozača, ili manje za 42 odsto, dok je 11 vozača isključeno iz saobraćaja zbog vožnje pod uticajem narkotika ili manje za 54 odsto u odnosu na isti period prošle godine”, istakao je Mirković.

On je dodao da je isključeno i 79 vozača koji su odbili da se podvrgnu testiranju na droge, što je više za 44 odsto u odnosu na isti period lani.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Mladen Savić rekao je da je od januara do septembra na području Policijske uprave Zvornik evidentirano 460 krivičnih djela, što je manje za pet odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Savić je naveo da su među evidentiranim 394 krivična djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, po 29 iz oblasti zloupotrebe opojnih droga i privrednog kriminaliteta i osam protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

“Zbog izvršenja ovih krivičnih djela nadležnim tužilaštvima podneseno je 414 izvještaja protiv 429 lica, među kojima je bio 131 povratnik u vršenju krivičnih djela i osam maloljetnika”, dodao je Savić.

On je naglasio da je ovim krivičnim djelima iz oblasti opšteg kriminaliteta pričinjena materijalna šteta od 366.603 KM.

Savić je naveo da je u proteklih devet mjeseci u oblasti privrednog kriminaliteta otkriveno 29 krivičnih djela, što je isti broj kao i u istom periodu lani.

On je rekao da je zbog izvršenja ovih krivičnih djela nadležnim tužilaštvima podneseno 26 izvještaja protiv 29 lica, među kojima je bilo pet povratnika u činjenju krivičnih djela.

“Ovim krivičnim djelima pričinjena je materijalna šteta od 889.000 KM, koliko iznosi i visina stečene protivpravne imovinske koristi”, naveo je Savić.

Ističući da su u oblasti zloupotrebe opojnih droga otkrivena 29 krivična djela, što je za 20,8 odsto više, Savić je rekao da je bilo 13 krivičnih djela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i 16 krivičnih djela omogućavanje uživanja opojnih droga.

“Zbog izvršenja ovih krivičnih djela nadležnim tužilaštvima podnesena su 24 izvještaja protiv 27 lica, od kojih je šest povratnika u vršenju ovih krivičnih djela”, rekao je Savić.

Načelnik Policijske uprave Zvornik Aleksandar Vasiljević ocijenio je da je na osnovu predočenih podataka stanje bezbjednosti na ovom području zadovoljavajuće, s obzirom na to da je smanjen broj krivičnih djela, dok je istovremeno povećana njihova rasvijetljenost.

On je dodao da je broj narušavanja javnog reda i mira nešto veći u odnosu na isti period lani zbog toga što su sankcionisana lica koja nisu poštovala preventivne mjere i zaključke koji su se odnosili na kontrolu s ciljem suzbijanja širenja epidemije virusa korona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana