Završeno suđenje Tariku Hadžibegviću: Tužilac traži kaznu, odbrana tvrdi da jedino moguća oslobađajuća presuda

N.T.
Završeno suđenje Tariku Hadžibegviću: Tužilac traži kaznu, odbrana tvrdi da jedino moguća oslobađajuća presuda

BANjALUKA - Republički tužilac Goran Glamočanin tvrdi da je optuženi suspendovani stručni saradnik banjalučkog Okružnog tužilaštva Tarik Hadžibegović s direktnim umišljajem uzeo mito od 3.500 evra od Senada Zejnića pa je zatražio od sudskog vijeća Okružnog suda u Banjaluci da ga osudi.

S druge strane branilac optuženog Jasminka Jovišević smatra da je jedina moguća presuda oslobađajuća jer nema dokaza za krivicu, a i optužnica ne sadrži obilježje krivičnog djela koje njenom klijentu stavljeno na teret.

Hadžibegovića terete da je od Zejnića uzeo 3.500 evra i dvije tegle namaza nutele kako bi pogurao istragu protiv Nikole Bajića osumnjičenog da je od Zejnićevog sina iznudio novac.

- Svi izvedeni dokazi i svjedoci  potvrđuju da je optuženi počinio krivično djelo za koje optužen.Zamjenik glavnog Okružnog  tužioca Sead Žerić je rekao da ga je ovlastio da sprovodi istragu u predmetu protiv Bajića i preduzima mjere i radnje. Svjedok Zejnić je rekao da mu je Hadzibegović tražio i uzeo prvo 500 evra da predmet istrage ne završi u ladici. Kasnije mu je, potvrdio je svjedok, uzeo još 3.000 evra i dvije tegle nutele, koje tražio da mu donese iz Austrije jer mu to žena voli - rekao je Glamočanin.

Advokat Jovišević istakla je da su u ovom slučaju svi dokazi nezakoniti.

- Među dokazima nemamo predmeta u kojem je postupao Hadžibegović kada je po optužnici počinio krivično djelo.Ne znamo šta je on tu radio, a i nemamo ni dokaza  kakva je on imao ovlaštenja, šta je radio i ko ga je i kako ovlastio - rekla je Joviševićeva.

Naglasila je da Hadžibegović ne može da odgovara za primanje mita jer nema dokaza za to.

-  U optužnici stoji da je uzeo mito da izvrši radnje koje morao uraditi.Ne navodi se koje su to radnje, šta je to morao i nije uradio.Nema nigdje snimka da je Hadžibegović traži novac - rekla je Joviševićeva.

Istakla je da je, osim toga, sve u predmetu urađeno nezakonito i ima puno propusta.

- Tužilac je kao dokaz komunikacije između optuženog i Zejnića priložio fotografije poruka,a nije vještačilo telefone, što je moralo da se uradi po zakonu.Čak ima zahtjev za vještačenje, ali to nije urađeno - kazala je između ostalog Joviševićeva te zatražila oslobađajuću presudu.

Predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić je nakon iznošenja završnih riječi tužilaštva i odbrane izricanje presude zakazao za petak, 27.maj.

Hadžibegovića optužnica tereti da je više puta putem telefona razgovarao i sastajao se sa oštećenim u  predmetu istrage koju je vodio te mu  prenosio  informacije u vezi  istrage,   a zatim  tražio mito. Navodi se da je istragu vodio od 25. marta 2021. godine do 2. novembra 2021. godine u svojstvu službenog lica, kao stručni saradnik Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci. U optužnici stoji da je on 15. oktobra lani od oštećenog Senada Zejnića tražio i uzeo 500 evra, a 2. novembra iste godine još 3.000 evra.

Hadžibegović je uhapšen 2. novembra lani nakon što je od Zejnića,koji je pristao na saradnj s policijom i bio informator, uzeo 3000 evra mita i dvije tegle namaza nutele. Policija je kod Hadžibegovića  tokom hapšenja pronašla taj novac koji je bio označen..

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana