Završeno suđenje notaru zbog lažne prijave krivičnog djela: Prorok tvrdi da je sve bila igrarija

N. T.
Završeno suđenje notaru zbog lažne prijave krivičnog djela: Prorok tvrdi da je sve bila igrarija

BANjALUKA - Notar Milomir Prorok (61) iz Rudog, optužen da je lažno prijavio sudiju Okružnog suda Istočno Sarajevo Ranku Mršić da mu je poslala naredbu za pretres njegove imovine, iako to nije smjela, kazao je da je sve bila igrarija, a da tužioca, koji mu je javio za pretres, nije prijavio jer više voli njegovo go... nego sve druge.

Republičko Tužilaštvo tereti Proroka da je lažno prikazao da mu je fotografiju naredbe o pretresu njegove imovine putem aplikacije vajber poslala sudija Mršić, iako je znao da mu je to poslala druga osoba. On je, navedeno je u optužnici, tako lažno prijavio sudiju za zloupotrebu službenog položaja, a znao je da ona nije kontaktirala sa njim putem “vajbera”. Protiv sudije je na osnovu toga vođena istraga za zloupotrebu položaja i obustavljena je kada je utvrđeno da Prorokove tvrdnje nisu tačne.

Prorok je u banjalučkom Okružnom sudu kazao da je informaciju da će policija kod njega doći na pretres čuo od svog prijatelja pokojnog tužioca Dragana Ninkovića.

- Meni je napakovano da sam učestvovao u ubistvu, zbog čega su me pretresali. Tužilac Ninković mi je pokazao naredbu i rekao: “Vidi, stari, šta ti pakuju”. Kada su me policajci ispitivali zbog maltretiranja sam rekao da sam znao za pretres. Kada su me pitali kako, rekao sam im šta mislite da mi nije možda poslala sudija. Mršićevu nikad nisam prijavio za krivično djelo - kazao je Prorok, iznoseći završnu riječ.

Priznao je da je spornu naredbu dobio od svog radnika koji ju je uslikao kada su policajci došli da pretresaju njegovu imovinu. Tužilac Snježana Petković je istakla da su svjedoci policajci rekli da im je Prorok pokazao fotografiju naredbe u telefonu i rekao da mu je poslala sudija.

- Na mjestu pošiljaoca stajalo je ime sudije Mršić, što znači da je Prorok manipulisao i lažno prikazao njeno ime da bi je optužio - rekla je Petkovićeva i zatražila da optuženog sud osudi po zakonu.

Branilac optuženog advokat Đorđe Stojaković kazao je da njegov klijent nije nikad prijavio sudiju i da je sve govorio iz bijesa zbog maltretiranja tokom ispitivanja te je predložio da ga oslobode. Predsjednik sudskog vijeća Blagoja Dragosavljević izricanje presude zakazao je za 1. decembar.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana