Zatražen pritvor za aktere obračuna: Alžirci udavili migranta pa pokušali pobjeći

Jelena Stanić
Zatražen pritvor za aktere obračuna: Alžirci udavili migranta pa pokušali pobjeći

SARAJEVO - Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je jednomjesečni pritvor za Alžice F. L. (25) i A. A. (18) koji su osumnjičeni za ubistvo migranta.

Portparol kantonalnog Tužilaštva Azra Bavčić rekla je da je pritvor predložen zbog mogućnosti bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičenih moglo doći do uznemiravanja javnosti.

Državljani Alžira  osumnjičeni za ubistvo migranta u sarajevskom naselju Ilidža, predati su juče Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo.

Zločin je otkriven u četvrtak kada je policiji u ranim jutarnjim časovima javljeno da je u ulici Vreoca u Ilidži povrijeđena osoba. Policajci su zatekli beživotno tijelo migranta.

- Rasvjetljavajući okolnosti pod kojima je nastupila smrt migranta otkriveno je da je riječ o ubistvu - rekli su u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo.

Alžirce koje terete za ubistvo otkrila je Jedinica za podršku MUP-a KS istog dana oko 22 časa kod Željezničke stanice Sarajevo.

Tijelo migranta, čija nacionalnost nije poznata, prema nezvaničnim informacijama, pronađeno je sa rukama na leđima vezanim plastičnim trakama, a, između ostalog, sumnja se da je zadavljen.

U kući, u kojoj je tijelo pronađeno, prema svemu sudeći, neko vrijeme boravilo je više migranata. Oni nerijetko napuštaju smještajne centre i provaljuju u napuštene objekte.

Posljednjih mjeseci učestalii su napadi migranata na stanovnike, ali i njihovi međusobni obračuni, koji nerijetko imaju smrtni ishod.

Početkom septembra uhapšen je Marokanac Halid Amravi (20) zbog sumnje da je 31. avgusta u Ilidži ubio zemljaka, takođe migranta.

Javnost je bila šokirana kada je Marokanac u Kantonalnom sudu u Sarajevu tokom ročišta pitao sudiju može li on da “pozove svoju rodbinu da plate mrtvu glavu i da tako završe postupak”. U njegovoj zemlji uobičajeno je plaćanje naknade za ubijenu osobu, ali mu je sudija kazala da zakoni BiH to ne predviđaju, te je Marokancu kasnije određen jednomjesečni pritvor.

Obdukcija

U Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo kazali su da je dežurni tužilac rukovodila uviđajem.

- Naređena je obdukcija tijela nakon koje ćemo znati tačan uzrok smrti. Policijski službenici MUP-a KS preduzimaju radnje na utvrđivanju okolnosti pod kojim se zločin desio - kazali su u tužilaštvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana