Žalbe na presudu inspektorima Aduloviću i Stijaku: Tužilaštvo traži oštrije kazne, odbrana oslobađanje

Nebojša Tomašević
Žalbe na presudu inspektorima Aduloviću i Stijaku: Tužilaštvo traži oštrije kazne, odbrana oslobađanje

BANjALUKA - Republičko tužilaštvo zatražilo je od vijeća Vrhovnog suda Republike Srpske da izrekne oštrije kazne bivšim policijskim inspektorima Srđanu Raduloviću i Ognjenu Stijaku koji su osuđeni na ukupno 14 godina i tri mjeseca zatvora zbog organizavnog šverca narkoticima. S druge strane njihovi advokati Milan Romanić i Marinko Brkić smatraju da su oni osuđeni na osnovu nezakonitih dokaza te traže oslobađajuću presudu.

Stijak i Radulović nisu se ni pojavili na ročištu u sudu jer se obojica nalaze u inostranstvu. Radulović je u karantinu u Engleskoj, gde radi kao vozač, dok Stijak radi u Njemačkoj zbog čega odbrana smatra da su "opravdano sprečeni" da dođu na sud.

- Tražimo da im se izreknu strožije pojedinačne kazne, dok žalbe odbrane smatramo neosnovanim - rekla je Bajić.

Radulovićev advokat Milan Romanić smatra da u ponovljenom postupku nisu ispravljene greške i grube povrede zakona iz ranije presude.

- Ustavni sud BiH, zatim i Vrhovni sud RS ukinuli su ranije presude jer je iskaz Gorana Bošnjaka bio nezakonit. Međutim, taj iskaz se ponovo uzima kao zakonit. Slična situacija je i sa iskazom Slavka Đurića, nakon skidanja službene tajne. Okružni sud nije poštovao uptutstva Vrhovnog suda. Samo je pokušao da ispravi te iskaze saslušanjem tužioca i istražioca koji su izjavili da na svjedoke nije vršen pritisak - rekao je Romanić.

Ukazao je da se takvi dokazi, zbog povrede ljudskih prava, ne mogu uzeti u obzir i zatražio je da se Raduloviću, u nedostatku dokaza, izrekne oslobađajuća presuda.

Stijakov advokat, Marinko Brkić, tvrdi da je cijeli proces, koji traje od 2013. godine, bio nezakonit. Ukazao je da u presudi nije donesena odluka o pojedinačnoj kazni za organizovani kriminal i trgovinu droge što je, kako kaže, bila obaveza suda.

- Istraga je trajala samo jedan dan. Iskaz Đurića je šest mjeseci bio kovertiran i na osnovu toga su optuženi bili u pritvoru. Nigdje nisam vidio goru dokaznu građu nego u ovom predmetu - istakao je Brkić.

Radulović je prvostepenom ponovljenom presudom banjalučkog Okružnog suda osuđen na devet, a Stijak na pet godina i tri mjeseca zatvora jer bili kriminalna grupe koja je preprodavala drogu od 2011. do oktobra 2013. godine. Radulović je označen kao organizator, a Stijak član tog udruženja. Ranije su bili osuđeni na 15 godina i pet mjeseci zatvora, ali je presudu ukinuo Ustavni sud BiH zbog povrede prava na pravično suđenje korištenjem nezakonitih dokaza. Radilo se o iskazima njihovog kolege iz policije Slavka Đurića, koji prije svjedočenja nije oslobođen čuvanja službene tajne, te osuđivanog narkodilera Gorana Bošnjaka, kojeg odbrana uopšte nije ispitala unakrsno. Suđenje je ponovljeno pa su inspektori opet osuđeni, ali su im smanjene kazne.

Greška suda

Žalbu je sudu izjavila i majka optuženog Ognjena, Ljilja Stijak koja se požalila da je na ročište pozvana kao  optuženi, odnosno kao član kriminalne grupe.

- Užasno je da me svrstavate u to - rekla je ona, dok su sudije konstatovale da se radi o grešci, te da im je žao što je došlo do toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana