Vuković i Railić optuženi da su izboli poznanika jer ih je cinkario policiji

Nebojša Tomašević
Vuković i Railić optuženi da su izboli poznanika jer ih je cinkario policiji

PRIJEDOR - Vanja Vuković (35) i Dalibor Railić (35) iz Prijedora, optuženi su za brutalan napad na sugrađanina Mihajla Stupara koga su više puta izboli nožem po cijelom tijelu, potvrđeno je “Glasu Srpske”.


Optužnicu protiv dvojca, od ranije poznatih po teškim krivičnim djelima, podiglo je Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru, a potvrdio je Osnovnu sud.

Vukoviću i Railiću na teret je stavljena tjelesna povreda, a prema optužnici Stupara su napali 22. juna 2018. godine kada su se sva trojica sastala u jednom od gradskih kafića. Optuženi dvojac je žrtvu pozvao da se s njima ide provozati automobilom “golf”, na što je on  pristao. Odvezli su se u šumu kod Orlovaca nedaleko od Prijedora gdje se desio napad. Stupar je sjedio na mjestu suvozača, a vozilom je upravljao Vuković, dok je Railić sjedio pozadi.

U optužnici se navodi da je prvo Vuković nožem ubo Stupara u lijevo rame, nakon čega se u napad uključio i Railić koji je takođe imao nož. Obojica su žrtvu nožem ubadali i nanijeli su mu povrede u predjelu grudnog koša,  leđa, nogu i ruku. Tom prilikom su galamili na njega i pitali ga zašto ih odaje policiji i “uvaljuje”. Stupar je nekako uspio da se otme napadačima, pobjegne i potom ode u bolnicu u Prijedoru u koju je stigao sav krvav. Ljekari su slučaj odmah prijavili policiji nakon čega su ubrzo uhapšeni Vuković i Railić. Stupar je tada zadržan na liječenju u bolnici “Dr Mladen Stojanović” gdje se oporavio. Navodno je imao i sreće, jer je oštrica noža za samo centimetar ili dva promašila plućnu maramicu. 

Vuković i Railić su dobro poznati policiji po raznim krivičnim djelima i osuđivani su. Policijski dosije ima i njihova žrtva Stupar  koji je hapšen 2015. zbog sumnje da je bio dio grupe koja se bavila švercom droge. Vuković je krajem 2018. godine pravosnažno osuđen na pet godina zatvora zbog učešća u švercu heroina u vrijednosti od oko 50.000 KM. Ranije je odležao kaznu od 30 mjeseci zatvora zbog podmetanja eksploziva pod automobil bivšeg načelnika Odjeljenja za suzbijanje narkotika u tadašnjem Centru javne bezbjednosti Banjaluka Gorana Mikanovića.  Railić je bio osuđen na 32 mjeseca zbog pokušaja ubistva sugrađanina Nikole Vučkovića, ali mu je 2011. godine pomilovanjem kazna smanjena za šest mjeseci. On je zločin počinio 29. novembra 2007. godine.

Zakon

Optuženima Vanji Vukoviću i Daliboru Railiću tužilaštvo je na teret stavilo teži oblik krivičnog djela tjelesna povreda. Krivični  zakonik Republike Srpske za ono što im se  stavlja na teret predviđena je kazna  do tri godine zatvora ili novčana. Policija je pomenuti dvojac teretila za  nanošenje teških tjelesnih povreda zlostavljanja, mučenja i drugog neljudskog i ponižavajućeg postupanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana