Vrhovni sud Srpske osudio trojac uhapšen u akciji “Unikat”: Švercerima droge potvrđeno 15 i po godina robije

Nebojša Tomašević
Vrhovni sud Srpske osudio trojac uhapšen u akciji “Unikat”: Švercerima droge potvrđeno 15 i po godina robije

BANjALUKA - Banjalučani Sanel Š. (34) i Dean Đ. (31), te Danijel T. (38) iz Kostajnice, optuženi u predmetu “Unikat”, pravosnažno su osuđeni u Vrhovnom sudu Republike Srpske na 15 i po godina zatvora zbog uzgoja marihuane u jednoj od najvećih laboratorija otkrivenih u Srpskoj.

Sanel Š. osuđen je na šest i po godina zatvora, Danijel T. dobio je pet i po, a Dean Đ. tri i po godine. Svi su osuđeni za neovlašćenu proizvodnju i promet droge, dok su Sanel Š. i Danijel T. osuđeni i za nedozvoljeno posjedovanje 850 grama eksploziva i automatske puške.

Sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović kazala je da je vijeće u potpunosti potvrdilo prvostepenu presudu banjalučkog Okružnog suda.

“ Na prvostepenu presudu žalbu su uložili i tužilaštvo i branioci optuženih, ali su obje odbijene kao neosnovane. Sudsko vijeće u potpunosti je potvrdilo prvostepenu presudu Okružnog suda u Banjaluci, koja je sada pravosnažna” rekla je Despotovićeva.

Prema presudi, oni su od 11. februara do 15. jula 2019. godine uzgajali narkotike u hali u Trnu kod Laktaša, gdje su instalirali specijalnu laboratoriju za proizvodnju droge.

U toj laboratoriji uzgojili su 756 stabljika indijske konoplje. Stabljike su bile veličine između 120 i 210 centimetara, a u laboratoriji je pronađeno još 756 saksija za uzgoj droge, te oko 1,8 kilograma marihuane u vrećicama.

Osim toga, Danijel T. i Sanel Š. uzgajali su narkotike i od početka 2018. do početka aprila 2019. godine u kući u ulici Janka Veselinovića, gdje su pronađena oko 62 grama marihuane. Danijela T. i Sanela Š. terete i za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija jer su u hali u Trnu držali oko 855 grama eksploziva i automatsku pušku.

Dejanu Đ. je optužnicom dodatno stavljeno na teret da je 2019. godine sam uzgajao marihuanu u potkrovlju kuće u Banjaluci, u kojoj je pronađena specijalna oprema i 240 grama marihuane.

Grupa je otkrivena u akciji “Unikat” 15. jula 2019. kada su zatečeni u hali u Trnu kako pripremaju marihuanu za sušenje.

Tada su otkrivene dvije laboratorije za uzgoj narkotika, jedna u stanu koji je navodno koristio Sanel Š, a druga u velikoj napuštenoj hali u Trnu kod Laktaša.

Osim droge, policija je od uhapšenih oduzela i oko 70.000 KM u raznim valutama, a pretpostavlja se da je novac iz krivičnih djela.

Pronađeni su i automatska puška, pištolj, eksploziv i falsifikovani dokumenti.

Sa njima je bio optužen i Nenad D. (30), koji je ranije s tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivice i na osnovu toga osuđen na tri godine i deset mjeseci zatvora.

Zanimljivo je da je i on imao dvostruki identitet, te ličnu kartu Srbije na ime Marko Kecman, izdatu u Sremskoj Mitrovici.

HALA

Halu za uzgoj narkotika u Trnu iznajmio je Sanel Š. uz pomoć lažnog pasoša na ime državljanina Slovenije Sretka Rožića iz Ljubljane.

Halu površine 600 kvadrata zakupio je od Banjalučanina Ljubiše K, koji nije znao svrhu zakupa prostora.

Tokom suđenja je ispričao da su mu rekli da će firma iz Slovenije halu koristiti za recikliranje plastike. Halu je iznajmio za 3.000 KM mjesečno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana