Vlasniku firme iz Zvornika deset mjeseci zatvora zbog utaje poreza

Srna
Vlasniku firme iz Zvornika deset mjeseci zatvora zbog utaje poreza

SARAJEVO- Sud BiH proglasio je krivim Vitomira Tomića za produženo krivično djelo poreska utaja ili prevara i odredio mu 10 mjeseci zatvora, dok je firmi „Promeks TV“ iz Zvornika izrekao kaznu od 5.000 KM, koju će morati da plati u roku od tri mjeseca od dana pravosnažnosti presude.

U slučaju da novčana kazna ne bude uplaćena u navedenom roku, bez odgađanja će biti sproveden postupak prinudne naplate, saopšteno je danas iz Suda BiH.

Prema jučerašnjoj presudi, od pravnog lica „Promeks TV“ biće oduzeta imovinska korist pribavljena krivičnim djelom 89.358,90 KM, koja je srazmjerna visini utajenog poreza. Ovo pravno lice dužno je da taj iznos plati na račun budžeta BiH u roku od šest mjeseci od dana pravosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudne naplate.

-Optuženi Tomić kriv je što od 2010. do 2012. godine u svojstvu osnivača i lica ovlaštenog za zastupanje bez ograničenja pravnog lica preduzeća za proizvodnju, promet i usluge „Promeks TV“ nije evidentirao kroz poslovne knjige pravnog lica, niti je putem podnesenih prijava Upravi za indirektno oporezivanje BiH prijavio oporezivi promet stanova sa PDV-om u ukupnom iznosu od 615.000,11 KM - navedeno je u saopštenju.

U saopštenju je navedeno da Tomić na navedeni iznos nije obračunao i prijavio PDV od 89.358,90 KM, za koliko je oštećen i budžet BiH.

-Pravno lice „Promeks TV“ odgovorno je što je raspolagalo protivpravno ostvarenom imovinskom koristi od 89.358,90 KM koju je u ime, za račun i u korist iste ostvario optuženi Tomić u svojstvu osnivača i lica ovlaštenog za zastupanje pravnog lica bez ograničenja -, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana