Vajukiću 10 godina zatvora jer je nasmrt pretukao komšiju, porodica žrtve smatra da je kazna preblaga

Nebojša Tomašević
Foto: V. Tripić

BANjALUKA - Bogdan Vajukić (23), iz Koljana kod Laktaša, osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na 10 godina zatvora zbog toga što je nasmrt pretukao komšiju Gojka Veselića (76), a njegovo tijelo bacio u bunar.

Vajukić je osuđen za nanošenje teške tjelesne povrede sa smrtnom posljedicom,a ne za teško ubistvo kako je bio optužen.

Presudu je izreklo vijeće kojim je predsjedavao sudija Blagoja Dragosavljević.

Vajukiću je uz kaznu izrečena i dvogodišnja mjera obaveznog psihosocijalnog tretmana. Ta mjera računaće se od pravosnažnosti presude.

Osim toga produžen mu je pritvor, a vrijeme koje proveo do sada iza rešetaka  uračunato je u kaznu.

Vajukić je obavezan i da plati troškove postupka od  5.539 KM kao i sudski paušal od 300 KM.

Prema presudi, zločin se  dogodio 24. januara ove godine u kući Veselića u selu Koljani kod Laktaša.  Navedeno je da je Vajukić bio pijan i imao oko 2,4 promila alkohola u krvi kada je došao u kuću starca  tog dana  između 18.30 i 19.30 časova.

On je  poslije svađe napao starca i pretukao ga.

- Više puta ga je udario pesnicima po glavi i tijelu, te mu prignječio grudni koš usljed čega je došlo do poremećaja disanja zbog obostranog višestrukog preloma rebara, te drugih povreda koje su dovele do smrti - navodi se u presudi.

Dodaje se da se Vajukić narednog dana vratio u kuću Veselića te sa žrtve skinuo donji veš nakon čega je tijelo bacio u bunar u dvorištu.

Sudija Dragoslavljević je kazao da vijeće smatra da nije dokazano da je optuženi  počinio teško ubistvo na svirep i brutalan način, već da se radi o teškoj tjelesnoj povredi sa smrtnim ishodom.

- On jeste pokazao bezobzirnost prilikom izvršenja djela i time što je bacio tijelo žrtve u bunar. To je bilo otežavajuće, međutim bacanje tijela nije povezano sa nanošenjem povreda i smrću - rekao je Dragosavljević.

Kćerka ubijenog Veselića Dijana Petković kaže da je ovo sramotna presuda.

- U šoku sam, ovo je sramotno i dokaz da živimo u pravno neuređenoj državi. Borićemo se svim pravnim sredstvima da dokažemo šta je realno i istina. Bolje da su ga oslobodili -rekla je Petkovićeva.

Sumnja se da je Vajukić prije ubistva Veselića iste večeri pokušao da opljačka susjednu kuću. Čak je razbio staklo na ulaznim vratima, ali je pobjegao čuvši ukućane kako zovu policiju.

Zbog tog pokušaja provale Vajukić je  uhapšen  tokom noći, ali policija tada nije ni znala za Veselićevo ubistvo pa su ga pustili na slobodu.

Za zločin se saznalo tek 26. januara nakon što je Veselićeva kćerka, inače inspektorka MUP-a RS Dijana Petković prijavila očev nestanak, uočivši tragove provale na njegovom imanju.

Vajukić se nalazi u pritvoru, a u Okružnom sudu Banjaluka mu se sudi i za drumsko razbojništvo iz  2018. godine koje se dogodilo u mjestu Miloševci kod  Laktaša kada je napao Srboljuba Ćućuna.

Zbog toga napada optužen je za oštećenje i oduzimanje tuđe stvari, protivpravno lišenje slobode i razbojništvo.

Vajukić  je ranije osuđivan na novčanu kaznu od 500 KM zbog ugrožavanja bezbjednosti te pola godine uslovno zbog krađe.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana