Uslovna i novčana kazna direktoru osnovne škole iz Omarske zbog uzimanje mita

N. R.
Uslovna i novčana kazna direktoru osnovne škole iz Omarske zbog uzimanje mita

BANjALUKA - BANjALUKA - Bivši direktor Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Omarskoj kod Prijedora Vedran Starčević (38), osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na uslovnu kaznu od osam mjeseci zatvora i novčanu od 5.000 KM za primanje mita od učiteljice i zloupotrebu službenog položaja.

Presudi je prethodio sporazum o priznanju krivice koji je on zaključio  sa Republičkim tužilaštvom.

Prema presudi Starčević je dužan da novčanu kaznu plati u roku od 60 dana, a neće ići u zatvor ako u roku od dvije godine ne učini novo krivično djelo. Predviđeno da mu se izrekne petogodišnja zabrana obavljanja poslova direktora bilo koje obrazovne ustanove.

Starčevića je osuđen da je tražio 2.000 KM od nastavnice razredne nastave Aleksandre Banović koja je zaposlena kao zamjenska učiteljica na određeno vrijeme u školi gjde bio direktor. Navodi se da joj je rekao da  pripremi 2.000 KM,  govoreći da će a zaraditi oko 30.000 KM. Kazao joj je da novac nije za njega, već za druge te obećao da će učiniti sve da je zadrži na poslu. Navodi se da je zatim 10. decembra lani Banovićeva došla kod njega i dala mu 1.000 KM, nakon čega je on uhapšen. Sudija Jukić je pitao republičkog tužioca Dragicu Glušac da mu pojasni optužnicu jer se ne vidi zašto je optuženi uzeo mito i je li oštećena dala svoj novac. Interesovalo ga je zašto u optužnici stoji jedan, a u sporazumu drugi stav krivičnog djela primanje mita te da ne može prihvatiti sporazum ako se to ne izmijeni.

-Optuženi  je uzeo mito jer je Banovićeva zaposlena na određeno vrijeme. To da joj je obećao da će je zadržati možete i izbaciti iz optužnice ako je višak. Novac je obezbjedilo tužilaštvo i ona nije oštećena-rekla je  Glušac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana