Ukrajinke optužene zbog navođenja na prostituciju

Nebojša Tomašević
Foto: tuzilastvobih.gov.ba

SARAJEVO- Ukrajinke Asmik Zhdanova zvana Asja, (60) i Nataliia Nachinkin (32) optužene su da su vrbovale najmanje 17 stranih državljanke, uglavnom sa područja Ukrajine i Rusije, te ih dovodile u BiH, radi pružanja seksualnih usluga za novac.

Protiv pomenutih žena koje se nalaze u pritvoru, Tužilaštvo BiH je podilo optužnicu koja ih tereti da su organizovali skupinu ljudi radi vršenja krivičnih djela međunarodnog navođenja na prostituciju i međunarodne trgovine ljudima, a optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Prema optužnici, pomenuta djela su činile od početka 2019. godine, pa sve do 26. januara ove godine, na području Mostara i Banjaluke, djelujući zajedno i u međusobnom dogovoru.

"Optužene osobe terete se za eksploataciju najmanje 17 žrtava, stranih državljanki uglavnom sa podučja Ukrajine i Istočne Evrope", navode iz Tužilaštva.

U optužnici se navodi da su optužene, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, vrbovale strane državljanke, uglavnom sa područja Ukrajine i Rusije, te ih dovodile u BiH, pronalazili smještaj i iskorištavali radi pružanja seksualnih usluga za novac, što je kod nekih od žrtava, dovelo do teških posljedica po tjelesno i duševno zdravlje.

"U okviru istrage, prikupljeni su dokazi da su optužene sudjelovale u vrbovanju, dovođenju u BiH i eksploataciji, najmanje 17 žrtava trgovine ljudima, koje su na području BiH, najviše na lokacijama u iznajmljenim prostorima u Mostaru, Banja Luci i Bijeljini, tjerale na pružanje seksualnih usluga za novac, koji su žrtve morale davati optuženima, a kada su žrtve izrazile neslaganje sa tretmanom i postupanjem, optužene su žrtve na različite i ponižavajuće načine primoravale na dalju eskploataciju i iskorištavanje", navode iz Tužilaštva.

Iz tužilaštva navode da im se na teret stavljanju krivična djela organizovrana međunarodna trgovina ljudima iz člana 186.a, a u vezi sa članom 186. Krivičnog zakona BiH i Međunarodno navođenje na prostituciju iz člana 187. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

"U ovom predmetu Tužilaštvo BiH je sa partnerskim institucijama i agencijama, provelo opsežnu istragu, uključujući i međunarodnu pravnu pomoć i komunikaciju", navode iz Tužilaštva.

Dodaju da Tužilaštvo uz optužnicu predlaže saslušanje 42 svjedoka, dva stručna vještaka i prilaganje oko 140 materijalnih dokaza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana