Ukinuta prvostepena presuda u predmetu Jerko Ivanković Lijanović

Srna
Ukinuta prvostepena presuda u predmetu Jerko Ivanković Lijanović
Ukinuta prvostepena presuda u predmetu Jerko Ivanković Lijanović

Sarajevo - Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu u krivičnom predmetu protiv Jerka Ivankovića Lijanovića i drugih, kojima je suđeno za organizovani kriminal, pranje novca i poreske utaje.

Prvostepenom presudom Jerko Ivanković Lijanović osuđen je na kaznu zatvora od 12 godina i novčanu kaznu od 50.000 KM, dok je Slavo Ivanković Lijanović osuđen na kaznu zatvora od 10 godina i novčanu kaznu od 30.000 KM.

Optužene Milorada Bahilja i Jozu Sliškovića Sud je osudio na jedinstvenu kaznu zatvora po pet godina i 10 mjeseci, dok je Željku Mikuliću, Draženku Kvesiću i Mirku Galiću izrečena zatvorska kazna od po tri godine.

Sud je Mirjanu Šakota i Miroslava Čolaka osudio na kaznu zatvora od po pet godina.

Prvostepenom presudom optužbe je u ovom predmetu oslobođen jedino Jozo Ivanković Lijanović.

Prvostepena presuda Suda BiH od 22. oktobra 2018. godine ukinuta je u osuđujućem dijelu, te je određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH.

Ovim licima bilo je suđeno po optužbi da su od 2007. do 2012. godine djelovali kao povezana grupa.

Prema optužnici, osnivali su nove firme na koje su prenosili sirovine, proizvode i opremu te nastavljali poslovanje, a višemilionske poreske dugove ostavljali na ranijim preduzećima, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist od oko 13,5 miliona KM.

Sud BiH je rješenje kojim su uvažene žalbe osuđenih donio 30. maja, saopšteno je danas iz ove institucije.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana