U akciji "Lim 2“ palo 19 narko-dilera, zaplijenjno više od kilogram narkotika

N. T.
U akciji "Lim 2“ palo 19 narko-dilera, zaplijenjno više od kilogram narkotika

SARAJEVO - Federalna uprava policije u akciji “Lim 2” uhapsila je 19 osoba zbog sumnje da su švercali razne narkotike na području Sarjevskog i Hercegovačko - neretvanskom kantona, potvrđeno je u policiji.

 

Tokom akcije pretresena je 24 lokacija i pronađena je veća količina razne droge, između ostalog, heroin, kokain, kanabisa i amfetamin. Policija je na području Konjica nađena dva kilograma kanabisa zakopana u zemlji pored objekta koji koristi jedan od osumnjičenih. Narkotici su bili u staklenim teglama.

Nezvanično saznajemo da su među uhapšenima Mirza Baličevac iz Sarajeva, Edin Vrtić iz Konjica kojeg terete da je bio na čelu uhapšene grupe narko-dilera te Emir Rožajac, Mirnes Bublin, Semir Humić, Adem Vrtić, Haris Musić i Asim Avdić. Osim pomenutih, kako je saopšteno iz FUP-a uhapšeni su još  E. M. (46),  S. M. (46), Dž. H. (35.), A. B. (31), A. S. (32), E. Dž. (35), I. B. (42), E. Š. (40), N. Dž. (38) A. M. (30) i H. H. (32).

Prema informacijama policije hapšenja su izvedena na pordučju opština Novi Grad, Novo Sarajevo, Trnovo, Vogošća i Konjic.

- Uhapšene osobe predstavljaju  grupu koja je od avgusta 2019. do januara ove godine umišljajno i neovlašteno nabavljala, kupovala, držala, prenosila, nudila na prodaju i prodavala trećim licima opojne droge na području Kantona Sarajevo i šire. Oni su tako djelima stekli veću novčanu dobit-navodi se u saopštenju FUP-a.

Izvor blizak istrazi kazao je da se traga još za dvije osobe od kojih se jedna krije u BiH dok se pretpostavlja da je druga pobjegla u inostranstvo.

Osim narkotika, tokom akcije „Lim 2“ pronađene je i automobil za koji se sumnja da je ukraden kao i alat za krađe vozila, municija i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa krivičnim djelom. Zaplijenjene su vage za precizno vaganje, novac, mobilni telefoni i SIM kartice.

U FUP-u su istakli  da će uhapšeni nakon kriminalističke obrade uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, u zakonskom roku biti predate na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštva. Akcija „Lim 2“ počela je juče u ranim jutarnjim u više gradova u FBiH, a izvedena je po nalogu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. U Tužilaštvu su istakli da je njen cilj sprečavanja trgovine narkoticima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana