Ubistvo Bojana Koprene: Prepoznavanje inspektora odgođeno zbog godišnjih odmora

Nebojša Tomašević
Ubistvo Bojana Koprene: Prepoznavanje inspektora odgođeno zbog godišnjih odmora

Banjaluka - Istraga protiv inspektora koji se sumnjiče da su zloupotrebom položaja iznudili iskaz od svjedoka o ubistvu Bojana Koprene (26) iz Banjaluke usporena je zbog njihovih godišnjih odmora, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

U banjalučkom Okružnom tužilaštvu su rekli da prepoznavanje osumnjičenih u ovom slučaju nije obavljeno kada je bilo zakazano.

- To  nije urađeno jer je MUP RS obavijestio Tužilaštvo da je dio lica čije prepoznavanje tebalo biti izvršeno na godišnjem odmoru, a dio je angažovan na izvršenju drugih zadataka. Zbog toga je radnja prepoznavanja odložena - rekli su u Tužilaštvu i dodali da se istraga u predmetu ubistva Koprene nastavlja protiv nepoznatih lica.

Prema nezvaničnim informacijama za iznudu iskaza osumnjičena su dva inspektora zbog čijeg postupka je između ostalog obustavljena istraga protiv braće Boška (59) i Bogdana (54) Diljevića iz Banjaluke, koji su bili sumnjičeni za ubistvo  Koprene.

Iz MUP-a RS juče nisu odgovorili na upite “Glasa Srpske” o ovom slučaju.

Tužilaštvo je protiv braće Diljević istragu obustavilo 10. juna ove godine je jer je ključni svjedok Željko Golubović povukao izjavu da je vidio zločin i rekao da je sve izmislio zbog straha od batina i drskog ponašanja policijskih inspektora.

Prema nezvaničnim informacijama zbog ovog slučaja danima traju sukobi na relaciji MUP RS - Okružno tužilaštvo Banjaluka. U naredbi o obustavi istrage protiv braće Diljević navodi se da je svjedok Golubović kazao da je raniju izjavu u kojoj je naveo da je vidio ko je ubio Koprenu povukao jer je sve to izmislio iz straha od inspektora Draška Vujmilovića i Zorana Marića.

- Golubović je prvo ispričao da se sa Koprenom dogovorio da idu krasti jagnjad od Diljevića. Kazao je da su se njih dva  7. jula 2014. godine oko 20 časova našli u krčmi “kod Roze”, a zatim oko 21 otišli u zaselak Diljeviće. Prema njegovim riječima u blizini tora s jagnjadima braća Diljevići presrela su Koprenu i odveli ga u šumicu iz koje je čuo pucanj. Rekao je da je vidio da Boško ima pištolj. To je sve kasnije negirao i rekao da nije bio s Koprenom kritične večeri. - navodi se u naredbi o obustavi istrage.

Ministar

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač postupak tužilaštva o obustavi istrage u predmetu ubistva Bojana Koprene okarakterisao kao “nesvakidašnji odnos tužilaštva”.

- Imamo osumnjičene, koje tužilaštvo nije željelo da sasluša, a sada su donijeli odluku da obustavljaju istragu. Okreću situaciju i optužuju naše inspektore, koji su radili istragu. Traži se od MUP-a RS da postroji svoje inspektore i dovedu osumnjičenog za ubistvo, koji bi trebalo da prepozna inspektora koji ga je navodno ošamario. To je stvarno nevjerovatno - rekao je ranije Lukač.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana