U januaru 8,5 odsto manje krivičnih djela

Srna
U januaru 8,5 odsto manje krivičnih djela

BANjALUKA - Na području Policijske uprave Banjaluka u januaru je evidentirano 8,5 odsto manje krivičnih djela u odnosu na isti period 2019. godine, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare predstavnika ove uprave.

Načelnik Uprave Miloš Brkić rekao je da je u januaru bilo 16,7 odsto više slučajeva narušavanja javnog reda i mira i 15,4 više saobraćajnih nezgoda, dodavši da se to povećanje odnosi na saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom. 

"Evidentirano je jedno krivično djelo ubistvo, koje je riješeno. Evidentirane su dvije krađe vozila, od kojih je jedna rasvijetljena, a izvršilac procesuiran. Počinjena su i tri krivična djela razbojništvo, što je manje za 40 odsto u odnosu na uporedni period. Zabilježeno je smanjenje i teških krađa za 44,4 odsto", naveo je Brkić. 

Prema Brkićevim riječima, realizovane su tri akcije iz oblasti kriminaliteta, pet iz oblasti javnog reda i mira, te dvije iz bezbjednosti saobraćaja. 

"Uspješno su obezbijeđena 32 javna okupljanja. Svi javni skupovi oko novogodišnjih praznika uspješno su obezbijeđeni, kao i oni oko Dana republike, gdje nije bilo narušavanja javnog reda i mira. Obezbijeđeno je i 28 sportskih priredbi", rekao je Brkić i stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Banjaluka ocijenio kao zadovoljavajuće. 

Načelnik Odjeljenja za organizovani kriminalitet i droge pri Upravi Danijel Kovačić rekao je da je na području Policijske uprave Banjaluka u januaru evidentirano 140 krivičnih djela, što je manje za 8,5 odsto u odnosu na uporedni period kada ih je bilo 153. 

Prema njegovim riječima, ukupno je riješeno 119 krivičnih djela ili 81,5 odsto, a po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno je 61 krivično djelo ili 69,3 odsto. 

"Iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirano je 128 krivičnih djela, što je za tri odsto manje u odnosu na uporedni period kada su bila 132 krivična djela. Riješenost ovih krivičnih djela iznosi 79,9 odsto", naveo je Kovačić. 

Kovačić je rekao da je evidentirano ukupno 90 krivičnih djela iz oblasti protiv imovine, što je na nivou iz januara prošle godine. 

"Ukupna riješenost iznosi 72,9 odsto, a po nepoznatom izvršiocu 66,7 odsto. Evidentirana su tri krivična djela razbojništvo, što je manje za 40 odsto u odnosu na isti period lani kada ih je bilo pet. Rasvijetljeno je jedno krivično djelo razbojništvo iz prethodnog perioda", istakao je Kovačić. 

On je rekao da je prijavljeno sedam krivičnih djela protiv života i tijela, te da je rasvjetljenost ovih krivičnih djela stoodstotna. 

"Evidentirano je i jedno krivično djelo ubistvo, koje je i riješeno, a izvršilac procesuiran", naglasio je Kovačić. 

Kovačić je naveo da su u oblasti zloupotrebe droge otkrivena tri krivična djela zbog kojih su nadležnom tužilaštvu dostavljena dva izvještaja protiv dva osumnjičena lica. 

"Podneseno je osam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a oduzeta je i određena količina različite droge", naveo je Kovačić i dodao da su evidentirana dva krivična djela protiv polnog integriteta, koja su i riješena, a izvršioci procesuirani. 

On je rekao da je iz oblasti privrednog kriminaliteta otkriveno pet krivičnih djela i podnesena četiri izvještaja protiv četiri lica, a materijalna šteta pričinjena ovim djelima iznosi 27.000 KM. 

"Realizovane su tri operativne akcije žDiverž, žZevsž i žEskort dvaž u okviru kojih je uhapšeno 12 lica, te oduzeta određena količina narkotičkih sredstava i drugih predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela", naveo je Kovačić. 

Načelnik Sektora policije pri Policijskoj upravi Banjaluka Radenko Stakić rekao je da je u januaru ediventirano 77 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, odnosno više za 16,7 odsto u odnosu na uporedni period kada je evidentirano 66 takvih slučajeva. 

Prema njegovim riječima, evidentirano je i 100 prekršaja, odnosno više za 9,9 odsto u odnosu na uporedni period kada je zabilježen 91 prekršaj. 

"Evidentirano je jedno narušavanje javnog reda i mira sa pet i više lica, dok su u uporednom periodu bila četiri", rekao je Stakić. 

Stakić je rekao da je u januaru evidentirano i 367 saobraćajnih nezgoda, više za 15,4 odsto nego u uporednom periodu kada ih je bilo 318, te naglasio da se povećanje uglavnom odnosi na saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom /303/, što je više za 16,5 odsto /260/. 

"U ovim saobraćajnim nezgodama poginula su tri lica, dok su u uporednom periodu poginula četiri. Četiri lica su teško povrijeđena, dok je u uporednom periodu bilo 17 teško povrijeđenih, što je manje za 76,5 odsto. Lakše je povrijeđeno 83 lica, odnosno za 45,6 odsto više u odnosu na uporedni period kada ih je bilo 57", naveo je Stakić. 

On je rekao da je iz saobraćaja isključeno 18 vozila i 260 vozača, od kojih 240 zbog upravljanja pod dejstvom alkohola, 16 jer su vozili bez položenog vozačkog ispita, te četiri iz ostalih razloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana