U Dubaiju uhapšen državljanin BiH osumnjičen za veliku međunarodnu trgovinu drogom

Agencije
U Dubaiju uhapšen državljanin BiH osumnjičen za veliku međunarodnu trgovinu drogom

DUBAI - Na zahtjev holandskog javnog tužilaštva, dvojica muškaraca uhapšena su u Dubaiju zbog sumnje da su učestvovali u velikoj međunarodnoj trgovini drogom, a jedan od njih je i državljanin BiH.

Prema pisanju portala Istraga.ba, uhapšeni bh. državljanin je Edin Gačanin Tito.

Zahtjev za izručenje će biti upućen Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) za oba osumnjičenika.

Hapšenja su dio međunarodne operacije koju koordiniše Evropol. Uz Holandiju, uključene su i policijske i pravosudne službe iz Španije, Francuske, Belgije, UAE i Sjedinjenih Država.

Tokom hapšenja, istražne službe su intenzivno i uspješno sarađivale s policijom Dubaija i s oficirima za vezu uključenih zemalja stacioniranim u UAE.

Jedan od osumnjičenik je 37-godišnji muškarac sa državljanstvom Holandije i Maroka. Državno tužilaštvo u Roterdamu protiv njega vodi proces zbog uvoza hiljada kilograma kokaina u Holandiju 2020. i 2021. godine, učešća u zločinačkoj organizaciji, pranja velikih količina novca, korupcije i posjedovanja vatrenog oružja. Istraga o njemu započela je dešifriranim porukama sa Skaj aplikacije.

-Riječ je o teškim krivičnim djelima koja upućuju na međunarodnu trgovinu drogom iz uglavnom Južne Amerike preko luka Antverpen i Roterdam. Uhapšeni se sumnjiči za važnu koordinacijsku ulogu u uvozu kokaina.

Drugi uhapšeni u Dubaiju je 40-godišnji državljanin Holandije, koji je takođe državljanin BiH. Protiv njega je takođe pokrenuta kriminalistička istraga na temelju presretnutih Skaj poruka. Krivični predmet protiv njega vode tužioci Državnog tužilaštva Holandije - objavila je holandska policija.

Muškarac nije osumnjičen samo za uvoz velikih količina kokaina već i za pripremu uvoza gotovo 8.000 kilograma sirovina za proizvodnju amfetamina. Sirovine za proizvodnju droge stizale su preko luke Antverpen, a krajnje odredište im je bila firma u Holandiji.

Osumnjičeni je vjerovatno imao važnu vodeću ulogu u uvozu zabranjene robe. To uključuje seriju od oko 1.800 kilograma kokaina koji je uvezen preko luke Hamburg 2020. godine s odredištem u Holandiji.

Takođe se, na osnovu podataka preko Skaj četova sumnja da je muškarac kao organizator, posrednik i finansijer učestvovao u uvozu 739,5 kilograma kokaina iz Durbana (Južna Afrika) u Roterdam.

Evropol:Neutralisan “super kartel”

U šest različitih zemalja vlasti su udružile snage kako bi neutralisale “super kartel” trgovaca drogom koji kontrolišu oko jedne trećine trgovine kokainom u Evropi, saopštio je danas Evropol.

Kako se navodi, tokom istrage uhapšeno je 49 osumnjičenih, a poslednja serija racija širom Evrope i Ujedinjenih Arapskih Emirata održana je između 8. i 19. novembra.

Navodi se da su policijske snage uključene u “Operaciju pustinjsko svetlo” ciljale i “komandno-kontrolni centar i logističku infrastrukturu trgovine drogom u Evropi”.

Više od 30 tona droge zaplijenjeno je tokom istraga koja se vodi u Španiji, Francuskoj, Belgiji, Holandiji i UAE uz podršku Evropola.

Evropol je naveo da je američka uprava za borbu protiv narkotika takođe imala ulogu u rušenju organizacije, koja je takođe bila umiješana i u pranje novca.

-Obim uvoza kokaina u Evropu pod kontrolom i komandom osumnjičenih je bio ogroman - naveo je Evropol i dodao da su osumnjičeni koristili šifrovane komunikacije za organizovanje isporuka droge.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana