U akciji FUP-a uhapšeni saradnici milionera Pramoda Mitala, policija pretresa GIKIL

klix.ba
U akciji FUP-a uhapšeni saradnici milionera Pramoda Mitala, policija pretresa GIKIL

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) jutros su uhapsili saradnike Pramoda Mitala koji je optužen za višemilionski kriminal u Global Ispat Koksnoj Industriji Lukavac (GIKIL), saznaje portal klix.ba.

Prema informacijama do kojih je došao portal, po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Tuzli Federalna uprava policije vrši pretrese na području opština Ljubuški, Posušje, Mostar i Lukavac, a u akciji su dosad uhapšeni Ivan Vukšić, Mato Pavković i Ivan Bunoza članovi Nadzornog odbora GIKIL-a čiji je rad zabranio Opštinski sud u Tuzli.

Prema nezvaničnim informacijama koje je klix.ba dobio u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona, Federalna uprava policije trenutno vrši pretrese i u prostorijama GIKIL-a, gdje bi moglo uslijediti još nekoliko hapšenja.

Kako saznajemo, Vukšić i još dvije dosad uhapšene osobe su pod sumnjom na počinjenje krivičnog djela organizovani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Konkretno Vukšiću se na teret stavlja nezakonito opunomoćenje od firme GSHL nad kojom je pokrenut postupak likvidacije, odnosno nezakonito djelovanje u GIKIL-u.

Vukšić je prije dva mjeseca imenovan za člana Nadzornog odbora GIKIL-a, kada je ova kompanije ostala bez predstavnika državnog kapitala. Upravljanje, odnosno predsjedavanjem Nadzornim odborom dodijeljeno je Shristi Mital, ćerki vlasnika kompanije GSHL Pramoda Mitala koji je u julu ove godine hapšen po nalogu Tužilaštva TK, nakon čega je platio kauciju za izlazak iz pritvora.

U spornom Nadzornom odboru nalazili su se još i Edin Hodžić, Ivan Bunoza i Mato Pavković. Sve njih je izabrao GSHL Pramoda Mitala, osumnjičenog za višemilionski kriminal, dok su predstavnici državnog kapitala ostali bez učešća u upravljanju.

Nakon toga, reagovao je i Opštinski sud u Tuzli donošenjem rješenja kojim zabranjuje GIKIL-u provođenje odluka koje su donesene na posljednjoj sjednici Skupštine društva, a samim tim zabranjeno je i djelovanje Nadzornog odbora s predsjednicom Shristi Mital.

GIKIL je formiran spajanjem KHK i Global infrastructure Holdings Ltd, a nakon određenih izmjena ugovora kao suosnivač je ubačen Global Steel Holdings Ltd (GSHL) Pramoda Mitala.

Zbog sumnji na nezakonite radnje na sjednici Skupštine GIKIL-a u slučaj se uključilo i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, po čijoj naredbi su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova TK već ranije izuzeli određenu dokumentaciju iz ove kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana