U akciji "Blog" uhapšeno devet lica zbog neovlaštenog prometa droge

Srna
U akciji "Blog" uhapšeno devet lica zbog neovlaštenog prometa droge

SARAJEVO - Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ uhapsili su danas na području Kantona Sarajevo devet lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo organizovani kriminal, u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet droge.

Prilikom realizacije operativne akcije kodnog naziva "Blog", policijski službenici Sipe izvršili su pretrese na devet lokacija na području Kantona Sarajevo i tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli predmete koji će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Naime, postoje osnovi sumnje da su lica lišena slobode od maja prošle godine vršila nabavku kokaina, heroina i amfetamina u Holandiji nakon čega su ih transportovali u BiH, gdje je dalje vršena njena preprodaja, saopšteno je iz Sipe.

Tokom višemjesečne istrage i izvršenih vještačenja privremeno oduzete droge u okviru ove operativne akcije, pripadnici Sipe su otkrili i privremeno oduzeli 1.105 grama kokaina, 7.470 grama heroina i osam litara amfetaminskog ulja koje se koristi kao osnovna baza za proizvodnju droge "spid".

Osumnjičena lica privedena su u prostorije Sipe i nad njima se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će biti predata u dalju nadležnost Tužilaštvu BiH.

Aktivnosti su provedene po naredbama Suda i Tužilaštva BiH, u saradnji sa policijskim službenicima Federalne uprave policije i MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

Sipa je zahvalila ovim policijskim agencijama i organima za pružu pomoć i saradnju prilikom realizacije operativne akcije.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana