Tužilaštvo zatražilo da Railić i dalje ostane u pritvoru

Nebojša Tomašević
Tužilaštvo zatražilo da Railić i dalje ostane u pritvoru

SARAJEVO - Postupajući tužilac Tužilaštva BiH zatražio je produženje pritvora osumnjičenom za organizovani šverc drogom Daliboru Railiću (37) zvanom Dugi kojeg osim toga sumnjiče za naručivanje ubistva načelnika kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor Radenka Bašića.

- Prijedlog za produženje pritvora upućen je Sudu BiH zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, kao i opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto. Na danas održanom ročištu u Sudu BiH, postupajući tužilac detaljno je obrazložio prijedlog za produženje pritvora  -saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Navodi se da Railića terete za organizovani kriminal, povezan sa neovlašćenim prometom opojnih droga na području Prijedora i okoline, kao i druga krivična djela uključujući i ubistvo načelnika krim-policije Prijedor, Radenka Bašića u martu ove godine.

- Tužilaštvo BiH provodi intenzivne istražne radnje sa partnerskim institucijama u BiH i inostranstvu, sa ciljem okončanja istrage protiv organizovane kriminalne grupe, koja obuhvata i osumnjičene za teška krivična djela, sa područja Gradiške, koji su još u bjekstvu ili se njihovo izručenje očekuje iz susjednih zemalja gdje se nalaze u pritvoru ili određenim mjerama zabrane -saopšteno je iz Tužilaštva.

Ističe se da će uskoro  biti održani sastanci sa zvaničnicima pravosudnih i policijskih institucija u Srpskoj, kako bi se dogovorili dalji koraci u procesuiranju teškog ubistva načelnika krim-policije Prijedor, što je krivično djelo za koje prema važećem zakonodavstvu, može biti izrečena kazna doživotnog zatvora.

Railiću je Sud BiH ranije odredio i produžio pritvor zbog sumnje da je bio dio  kriminalne grupe koja se bavila međunarodnom trgovinom drogom.

Bašić je ubijen 21. marta u prijedorskom naselju Pećani, a kao direktni izvršilac zločina osumnjičen je Aleksandar Miljatović koji je u istrazi priznao da je to uradio po nalogu Railića.

U ovom slučaju kao pomagač u  ubistvu označen je Igor Repajić kojeg terete da je nakon zločina pomogao kumu Miljatoviću da pobjegne s mjesta zločina. Miljatoviću i Repajiću Okružni sud u Banjaluci takođe je produžio  pritvor za još dva mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana