Tužilaštvo traži pritvaranje ministra da ne bi ugrozio istragu

Nebojša Tomašević
Tužilaštvo traži pritvaranje ministra da ne bi ugrozio istragu

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH predložilo je određivanje pritvora ministru za ljudska prava i izbjeglice BiH Milošu Lučiću (36), koji je pod istragom zbog zloupotrebe položaja i ovlašćenja i više koruptivnih krivičnih djela.

- Mjera pritvora predlaže se iz zbog postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto - saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Navodi se da je pritvaranje osumnjičenog potrebno jer bi on boravkom na slobodi kao i boravkom na radnom mjestu, bio u svakodnevnom kontaktu sa osobama koje su svjedoci, saučesnici ili su povezane sa događajima obuhvaćenim predmetom.

Ističe se da su među tim osobama oni kojima je on bio nadređeni rukovodilac, te bi imao pristup dokumentaciji i dokaznim materijalima, što bi moglo ugroziti proces istrage i istražne radnje koje se trebaju preduzeti.

Detaljno obrazložen prijedlog za određivanje mjere pritvora biće u zakonskom roku upućen Sudu BiH.

Lučića sumnjiče za nezakonito trošenju novca Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, nezakonito servisiranje  vozila Ministarstva kod neovlašćenih osoba te fa je činio razne zloupotrebe pri zapošljavanju.

Ministra su uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u akciji „Dijamant 2“.

Kako saznajemo tokom te akcije navodno je uhapšen mehaničar koji je Lučiću pomagao u nezakonitom servisiranju vozila te ga terete za pomaganje u zloupotrebi službenog položaja.  Tokom akcije privođen je i jedan ugostiteljski radnik zbog sumnje da je Lučiću davao  račune na osnovu kojih je ministar uzimao novac iz budžeta na ime ručkova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana