Tužilaštvo BiH zatražilo pritvor za Šmrka, terete ga za organizovanje međunarodne narko grupe

J. Sa.
Tužilaštvo BiH zatražilo pritvor za Šmrka, terete ga za organizovanje međunarodne narko grupe

BANjALUKA - Postupajući tužilac Tužilaštva BiH, nakon ispitivanja, uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za Admira Arnautovića zvanog, (42) koji je uhapšen u akciji Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

-Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, kao i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, te počiniti novo krivično djelo ili dovršiti započeto -  kazali su iz Tužilaštva BiH.

Dodali su da je osumnjičeni pod istragom zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašćeni promet opojnim drogama, pranje novca, te krivično djelo nasilničko ponašanje i nanošenje teških povreda.

-U okviru istražnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da je osumnjičeni, djelujući kao organizator međunarodne organizovane grupe, duže vrijeme vršio krivična djela organizovanog kriminala povezana sa krijumčarenjem i neovlaštenim međunarodnim prometom velikih količina opojnih droga „kokain“, „spid“ i „marihuana“ sa područja zemlja EU, Zapadnog Balkana, kao i prekookeanskih zemlja, te nakon organizovanog i izvršenog krijumčarenja opojnu drogu skladištio i za veće ugovorene novčane iznose prodavao na ilegalnom narko-tržištu te na navedeni način sticao protivpravnu imovinsku korist u velikim iznosima - dodali su iz Tužilaštva BiH.

U Sudu BiH održano je ročište na osnovu prijedloga na kojem je tužilac prezentovao pritvorske razloge u ovom predmetu.

 Arnautovića su uhapsili pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo u ponedjeljak naveče. Osim njega uhapšen je i pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Fahrudin Gačanović, a traga se i za Adnanpm Maglićem.

Šmrk je sredinom januara 2014. priznao krivicu za međunarodnu trgovinu droge i pristao na kaznu od tri godine zatvora koju je izdržao u KPZ Kula. Optužnica ga je teretila da je organizovao, planirao, te duže vrijeme kontinuirano vršio nabavku teških opojnih droga sa područja susjednih zemalja, uglavnom Srbije i Hrvatske, a potom istu ilegalno dopremao u BiH. Nabavljenu drogu je on, u aradnji sa ostalim optuženima, kao i drugim njemu poznatim osobama, distribuisao i prodavao na području BiH. Tako stečenim novcem kupovao je nekretnine, kao i vrijedne pokretne stvari, a u saradnji sa ostalim optuženim, posuđivao je novac uz kamatu osobama koje su upražnjavale igre na sreću u kockarnicama.

Arnautović je jedan od menadžera pjevača Jale Brata i Bube Korelija.

Šmrk je u avgustu bio prisutan i na njihovom koncertu gdje se pojavio na bini i pivom zalevao publiku i, kako se može vidjeti na snimku, prijetio nepoznatoj osobi. Nakon koncerta, ipak, nije bilo nikakvog obračuna. Sutradan je na Skenderiji, došlo do sukoba. Eldin Mulić je, navodno, iz gasnog pištolja pucao u pravcu u kojem je bio Arnautović. Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo su intervenisali i odmah priveli Mulića kojeg su držali u policijskom automobilu. Tada se, kako je pisao portal Istraga.ba, pojavljuje grupa muškaraca sa Arnautovićem na čelu i iz policijskog automobila izvlači Mulića. Prilikom napada na njihov automobil, policajci su pobegli, a Šmrkova grupa je brutalno pretukla Mulića. Ubrzo nakon napada na policijski automobil, na mjestu događaja su se pojavili pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Kantona Sarajevo, Šmrk se sam predao. Policija ga je privela u službene prostorije, a dežurni tužilac Alma Džinović je naredila da puste Arnautovića i naredila hapšenje Mulića koji je kasnije pušten na slobodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana