Trojica pomagača u slučaju Sejfović i drugi potpisali sporazum

Agencije
Trojica pomagača u slučaju Sejfović i drugi potpisali sporazum

Igor Buzov, Sanjin Borčak i Mirza Fazlić, koji se terete da su 3. septembra 2017. pomogli Amelu Sejfoviću da pobjegne iz zatvora, s Tužilaštvom Kantona Sarajevo su sklopili sporazume o priznanju krivice.

 

 

Igor Buzovu je prema sporazumu predložena godina dana zatvora, Sanjinu Borčaku šest mjeseci, a Mirzi Fazliću godinu dana. Sve trojici optuženih će biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru u toku istrage.

Svi su priznali krivicu, a Tužilaštvo Kantona Sarajevo je kao olakšavajuće okolnosti istaknulo saradnju još od prve faze istrage, spremnost takođe od prve faze istrage za sporazuma, optuženi su pokazali kajanje za počinjene radnje.

Olakšavajuće okolnosti u slučaju Fazlića i Borčaka su što su neosuđivana lica. Fazliću je olakšavajuća okolnost i to što je otac četvero maloljetne djece.

Tužiteljica Kantona Sarajevo je istaknula da je posebna olakšavajuća okolnost kod Igora Buzova to što je relativno mlada osoba, te što je njegov iskaz doveo do informacija kako je unešeno oružje koje je Amel Sejfović koristio.

Tužilaštvo je jedino kod Igora Buzova pronašlo otežavajuću okolnost, to što je ranije osuđivan.

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv još jednog pomagača u slučaju Amel Sejfović i drugi. 

"Potvrđena je optužnica Tužilaštva KS protiv Elvira Bašalića zvani "Žuti" i "Žužu" zbog krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda, tačnije optuženom Amelu Sejfoviću", saopštili su iz Tužilaštva KS.

Sud je prihvatio sporazum tužilaštva i optuženih, te će u petak u 10 sati objaviti presudu.

Podsjećamo, bjekstvo Amela Sejfovića se dodilo 3. septembra 2017. godine, a uhapšen je 11. septembra na lokalitetu između Visokog i Kiseljaka.

 

 

Amel Sejfoviću se na Kantonalnom sudu u Sarajevu sudi zbog organiziranja kriminalne grupe koja mu je omogućila bijeg iz KPZ-a.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana