Trojac optužen zbog malverzacija u Auto-klubu “Retro” Laktaši: Za pet godina utajili 1,7 miliona KM

Jelena Stanić
Trojac optužen zbog malverzacija u Auto-klubu “Retro” Laktaši: Za pet godina utajili 1,7 miliona KM

BANjALUKA - Savo Dobrijević, Risto Trivun i Biljana Grujić optuženi su zbog sumnje da su utajili 1,7 miliona KM poreza i doprinose te zloupotrijebili ovlašćenja u privredi.


Optužnica Republičkog tužilaštva Dobrijevića tereti za utaju poreza i doprinosa te za pomaganje u zloupotrebi ovlašćenja u privredi, za koje su optuženi Trivun i Grujićeva.

Dobrijevića sumnjiče da je od 1. januara 2010. godine do 31. decembra 2015. godine, kao predsjednik i ovlašćeno lice Auto-kluba “Retro” iz Laktaša, izbjegavao plaćanje zakonom propisanih dažbina u Aleksandrovcu, Banjaluci i drugim mjestima u Republici Srpskoj.

- Optuženi u više navrata nije platio poreske obaveze, kao ni doprinose zdravstvenog i penzijskog osiguranja, ne dajući tražene podatke o stečenom prihodu i o drugim podacima - kazali su u Republičkom tužilaštvu.

Dodali su da Dobrijevića terete da je na ovaj način izbjegao plaćanje 1,7 miliona maraka poreza i doprinosa.

Prema navodima optužnice, Trivun i Grujićeva su se dogovorili sa Dobrijevićem da Auto-klub “Retro” iskoriste za nezakonito izvlačenje sredstava iz društva.

Njih troje su ugovorili navodno sponzorisanje kluba u iznosu od 795.000 KM, sa stvarnom namjerom da veći dio ovog novca klub vrati tako što će izvršiti pojedinačne uplate u različitim iznosima na bankovne račune zaposlenih radnika “Sarajevo osiguranje” u Banjaluci i drugih lica.

Nakon dogovora o navodnom sponzorisanju kluba, optuženi Dobrijević, Trivun i Grujićeva su planirali da sakriju malverzacije u Auto-klubu “Retro” davanjem nezakonitih popusta i pogodnosti prilikom zaključivanja ugovora o osiguranju od autoodgovornosti, a dio sredstava Dobrijević je mogao da zadrži za sebe.

Optužnicu je podiglo Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog tužilaštva.

Kršenje propisa

Direktor filijale “Sarajevo osiguranja” u Banjaluci Risto Trivun i organizator Odsjeka knjigovodstva i vršilac dužnosti direktora filijale Biljana Grujić optuženi su da su tokom 2013. godine u Banjaluci kršili propise o osiguranju i pravila u poslovanju.

- Teretimo ih da su raspolagali, koristili i upravljali imovinom društva namjeravajući da pribave protivpravne imovinske koristi za to društvo - rekli su u Republičkom tužilaštvu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana