Tri svjedoka prodaje maloljetnice

N. T.
Tri svjedoka prodaje maloljetnice

BANjALUKA - Optužnicu protiv oca i sina Ljube (36) i Jasmina Seferovića (22) iz Sarajeva, te Almase Sulejmanović (39) iz Mostara zbog prodaje petnaestogodišnjakinje L. S. radi zasnivanja braka, tužilaštvo će dokazivati sa tri svjedoka, dva vještaka i 40 materijalnih dokaza.

Kazala je ovo na početku suđenja optuženima u banjalučkom Okružnom sudu republički tužilac Svetlanka Bijelić.

Jasmina Seferovića optužnica tereti za trgovinu djecom i vanbračnu zajednicu sa  L. S.  koju je tjerao i da prosi. Njegov otac Ljubo i majka djevojčice Almasa Sulejmanović optuženi su za pomaganje u zasnivanju nezakonite vanbračne zajednice. Prema optužnici Jasmin je tokom 2018. godine putem “Fejsbuka” kontaktirao sa L. S. i nagovorio je da iz Mostara dođe u Banjaluku da bi s njom zasnovao vanbračnu zajednicu.

- Ona je bez znanja majke otputovala kod njega i živjeli su u iznajmljenoj kući. Jasmin je ubrzo prisilio L. S. da prosi i da mu donosi novac, a tukao je kada ne uspije da prikupi dovoljno. Udarao je i kada je ostala trudna, a sve je to trajalo do 20. februara 2019. godine kada je policija zatekla L. S. kako s bebom u naručju prosi - navodi se u optužnici.

Ljubu Seferovića terete da je kontaktirao Almasu i dao joj 1.900 KM kako bi dala pristanak za vanbračnu zajednicu Jasmina i njene kćerke L. S. našto je ona i pristala. Odbrana tvrdi da nema dokaza za navode iz optužnice. Ljubo Seferović poznat javnosti jer mu je suđeno za saobraćajnu nesreću u slučaju stradanja mladića Dženana Memića u Sarajevu.

Sličan slučaj “dogovorenog braka” između dvije romske porodice zabilježen je lani kada su optuženi Alija Aljić, Mehmed Bosak i njegov sin Ismet koji se teretio za obljubu Aljićeve maloljetne kćerke. Oni su slobođeni krivice nakon suđenja u banjalučkom Okružnom sudu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana