Tonu droge prošvercovao u Evropu: Detalji sa ročišta za određivanje pritvora Predragu Petkoviću

Nebojša Tomašević
Tonu droge prošvercovao u Evropu: Detalji sa ročišta za određivanje pritvora Predragu Petkoviću

SARAJEVO - Predrag Petković (35), osumnjičen u predmetu „Storidž“ za organizovani šverc narkotika i druga teška krivična djela, učestvovao je u prebacivanju oko tone droge u Evropsku uniju. Drogu je nabavljao od nekoliko kriminalnih grupa, te preko BiH prebacivao u Hrvatsku i druge zemlje EU.

Ovo je rečeno u Sudu BiH na ročištu za određivanje pritvora Petkoviću po zahtjevu Tužilaštva BiH.

Tužilac Dubravko Čampara na ročištu je rekao da je Petković drogu, između ostalog, nabavljao od grupe Aleksandra Nikolića iz Istočnog Sarajeva, te izvjesnog Pejovića iz Foče.

- Te grupe su drogu prebacivale iz Crne Gore u BiH, a za dalju distribuciju u EU bile su zadužene grupe Petkovića i Dušana Lovrenovića - kazao je Čampara i dodao da su kriminalne grupe zaradile velike sume novca.

Petković je sa Lovrenovićem označen kao jedan od organizatora šverca marihuane i kokaina u predmetu „Storidž“. U bjekstvu je bio od kraja septembra prošle godine, kada je uhapšeno više članova grupe, ali je tada izbjegao hapšenje. Predao se u ponedjeljak Tužilaštvu BiH poslije skoro godinu dana bjekstva. Nakon ispitivanja, za njega je zatraženo određivanje pritvora i pored činjenice da mu je tu mjeru ranije odredio Sud BiH zbog bjekstva. Tužilaštvo traži da mu pritvor bude određen i zbog opasnosti da će uticati na svjedoke i saučesnike, te ponoviti krivično djelo.

Čampara je podsjetio da su Tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS u decembru 2021. godine počeli procesuiranje kriminalne grupe koja djeluje na području Gradiške i Banjaluke i koja se bavi međunarodnim švercom droge i oružja.

Prema informaciji Evropola, grupa je drogu nabavljala u Crnoj Gori, skladištila u Gradišci, te preprodavala u Hrvatskoj i drugim zemljama EU. Pištolje su nabavljali iz Slovačke, a skladištili su ih i prerađivali u Gradišci, te prodavali širom Evrope.

- Nakon što smo počeli da provjeravamo ove informacije, uspjeli smo da identifikujemo članove i nosioce grupe Lovrenoviće, odnosno Dušana i njegovog oca Milivoja, Čarugu i Predraga Petkovića - kazao je Čampara.

Prema njegovim riječima, tokom istrage prikupljeni su brojni dokazi, pregledani su snimci nadzornih kamera sa graničnih prelaza, autoputeva, te izuzeti biološki, odnosno DNK uzorci. Rekao je da su utvrdili ko je i kada dovezao oko 480 kilograma droge u Gradišku, kao i ko ju je preuzeo. Čampara je istakao da je u kući gdje je skladištena droga nađen DNK trag Dušana Lovrenovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana