Svjedok tužilaštva na suđenju Stojanu Vukajloviću: Sudija favorizovao advokata na licitaciji

Nebojša Tomašević
Svjedok tužilaštva na suđenju Stojanu Vukajloviću: Sudija favorizovao advokata na licitaciji

BANjALUKA - Svjedok Republičkog tužilaštva Darko Lazarević u banjalučkom Okružnom sudu kazao je da bi dao pola miliona maraka za nekretnine koje je, prema optužnici, nezakonito kupio advokat Stojan Vukajlović za 283.400 KM, ali mu sudija Nebojša Pejović nije dozvolio da učestvuje u kupovini.

Pojasnio je da je sudija skoro odmah na početku izvršnog postupka u kojem su na licitaciji prodavane nekretnine rekao da jedino advokat ispunjava kriterijume za učešće na licitaciji.

Vukajloviću na teret stavljaju pomaganje u povredi zakona sudiji Nebojši Pejoviću jer je u izvršnom postupku nezakonito kupio nekretnine vrijedne 566.800 KM za duplo nižu cijenu od procijenjene. Riječ je o šest nekretnina koje su bile predmet prodaje u izvršnom postupku protiv Miloša Šmitrana iz Banjaluke.

Svjedok je tvrdio da je za pomenutu licitaciju u skladu sa ranijim iskustvom i zakonom platio maksimalan iznos obezbjeđenja za učešće od 10.000 KM kako bi mogao da kupi sve objekte koje želi.

- Prodavana su dva stana i dva poslovna prostora, kuća i vikendica. Planirao sam da kupim sve osim vikendice. Međutim, sudija Pejović je rekao da jedini advokat Vukajlović može da učestvuje u licitaciji jer je platio za svaku nekretninu obezbjeđenje i da se sve nekretnine prodaju zajedno. Nama ostalima nije dozvolio učešće. To do sada nikad nisam doživio. Učestvovao sam na 100 licitacija - rekao je Lazarević.

Dodao je da su tražili da sudija odobri pojedinačnu prodaju nekretnina, što je on odbio, a zatim nije dozvolio da ostali, osim Vukajlovića, učestvuju u kupovini svih nekretnina zajedno. To je, kaže Lazarević, sudija obrazložio činjenicom da nisu platili obezbjeđenje za svaku nekretninu kao što je uradio advokat.

Odbrana optuženog prigovorila je svjedoku i rekla da se njegov iskaz razlikuje u odnosu na onaj iz istrage, kada je rekao da je sudija omogućio da se kupe sve nekretnine zajedno, ali da niko sem Vukajlovića nije dao ponudu. Svjedok Lazarević tvrdi da je sudija jedino advokatu dozvolio da kupi nekretnine, a njih je odmah na početku isključio s licitacije pa zato niko nije dao ponudu.

- Nisam mogao dati ponudu, da jesam, ne bih zbog vikendice dozvolio da propadne kupovina atraktivnih stanova i poslovnog prostora koji su procijenjeni na manje nego što realno vrijede. Kupio bih sve, i tu vikendicu, i bio voljan platiti do pola miliona maraka - istakao je svjedok Lazarević.

Pejović je zbog malverzacija osuđen na godinu zatvora i 40.000 KM novčane kazne zbog trgovine uticajem i povrede zakona od strane sudije.

Poruke

Tokom suđenja Republičko tužilaštvo je kao dokaz u sudnici pokazalo poruke koje su razmjenjivali optuženi Stojan Vukajlović i sudija Nebojša Pejović. Tužilac Goran Glamočanin kaže da poruke ukazuju na to da su se oni dogovarali.

- U jednoj poruci Vukajlović kaže Pejović: "Dodao bih u 4. stavu da nisu imali primjedbi na tok licitacije". To ukazuje na njihove dogovore, a osim toga, u sudnici su pojedini učesnici licitacije govorili da su imali primjedbe - rekao je tužilac.

Branioci optuženog prigovorili su dokazu te, između ostalog, istakli da su poruke pribavljene vještačenjem u postupku protiv Pejovića i da je dokaz nezakonito uveden u proces protiv Vukajlovića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana