Svjedok odbacio tvrdnje advokata o fingiranju mjesta pogibije djevojčice kod Kalinovika

Srna
Svjedok odbacio tvrdnje advokata o fingiranju mjesta pogibije djevojčice kod Kalinovika

SARAJEVO - Svjedok Tužilaštva BiH Rajko Višnjevac danas je pred Sudom BiH odlučno odbacio tvrdnju advokata odbrane optuženog za ratni zločin nad civilima na području Kalinovika 1995. godine Ramiza Drekovića da su petnaestogodišnja Stanislava Koprivica i njeni školski drugovi nastradali izvan Kalinovika, te da je on fingirao mjesto njene pogibije koristeći fotografije sa uviđaja u maju 1995. godine.

Tokom unakrsnog ispitivanja odbrane generala takozvane Armije BiH Drekovića, Višnjevac je istakao da nije istina da je fingirao mjesto pogibije Stanislave Koprivice.

Drekovićev branilac, advokat Kadrija Kolić, predočio je Sudu knjigu uviđaja u kojoj je, između ostalog, navedeno da je Višnjevac bio član tima koji je 15. maja 1995. godine vršio uviđaj u vezi sa krivičnim djelom bacanje eksplozivne naprave u blizini kioska u užem dijelu Kalinovika.

Svjedok je danas rekao da se uopšte ne sjeća kioska i tog događaja.

Višnjevac je rekao da su nakon pogibije Stanislave Koprivice i ranjavanja više djece i odraslih 3. juna 1995. godine uviđaj izvršila dva pripadnika Stanice policije u Kalinoviku.

On je potvrdio da je bio prisutan na mjestu događaja, ali da se ne sjeća šta je tada radio. Dodao je da nije siguran da je u knjizi uviđaja, koji mu je Kolić danas predočio, pored potpisa dvoje istražilaca, njegov potpis.

Nakon ispitivanja svjedoka, Kolić je predočio Sudu i tužiocu prijedlog dokaza odbrane koje će izvoditi u narednom periodu.

On je naveo da je planirano saslušanje 24 svjedoka, ulaganje materijalnih dokaza iz arhiva Četvrtog i Prvog korpusa takozvane BiH, arhive Vojske Republike Srpske, kao i materijalne dokaze prilikom unakrsnog ispitivanja svjedoka Tužilaštva.

Osim toga, Kolić je rekao da je odbrana pripremila i tri zahtjeva za vještačenje.

Dreković je optužen da je u svojstvu nekadašnjeg komandanta Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civila za vrijeme rata.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Dreković je u proljeće 1995. godine izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog Srbima.

U optužnici se navodi da je u granatiranju tokom maja i juna 1995. godine ubijeno jedno dijete od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih lica, te razoreno više objekata.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. maj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana