Švajcarska policija uhapsila državljane BiH zbog organizovanja ilegalnih autotrka u Cirihu

GS
Švajcarska policija uhapsila državljane BiH zbog organizovanja ilegalnih autotrka u Cirihu

CIRIH - Švajcarska policija uhapsila je 12 osoba, a među njima i državljane BiH, zbog organizacije i učešća u ilegalnim utrkama automobila u okolini Ciriha, gdje su se kretali brzinom od skoro 300 kilometara na sat.

Grupa je optužena za široki spektar saobraćajnih prekršaja prekoračenja brzine oko najvećeg švajcarskog grada u „moćnim, sportski dorađenim automobilima“.

Tužioci kažu da je zabilježeno da su se neka vozila kretala autoputem brzinom do 287 i gotovo 200 kilometara na čas van naseljenih područja. Policija je takođe rekla da su osumnjičeni održavali „razne ilegalne utrke na javnim putevima“.

Na švajcarskim auto-putevima  ograničenje brzine je 120 kilometara na čas, dok su brzine ograničene na 80 izvan naseljenih mjesta i 50 kilometara na čas unutar naseljenih područja, prenosi portal Kliks.

U sklopu akcije je privedeno 11 muškaraca i jedna žena, svi u dobi između 24 i 40 godina, uključujući državljane Švajcarske, Italije, Republike Sjeverne Makedonije, Srbije i BiH.

Hapšenja su uslijedila nakon dugotrajne istrage policije i javnog tužilaštva u Cirihu. Vlasti su krajem aprila izvršile koordinisane pretrage na raznim lokacijama kuća u Cirihu, a zaplijenile su i niz automobila.

-Državno tužilaštvo u Cirihu otvorilo je krivični postupak zbog prekoračenja brzine u svim slučajevima - navodi se u saopćenju policije.

Istrage protiv osumnjičenih započele su u januaru 2019. godine nakon što je prethodna protubrzinska akcija rezultirala hapšenjem 21 osobe u tri grada u Švajcarskoj.

Tužioci su takođe zatražili da se četvorica uhapšenih osumnjičenih zadrže u istražnom zatvoru. Prema švajcarskom zakonu, osumnjičeni se smatraju nevinima dok se ne provede sudski postupak i dok ne bude donesena konačna presuda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana